Glasanje u Gruziji: Odlučujući izbori za evropsku budućnost zemlje

Izbornom kampanjom dominirale su spoljnopolitičke teme i međusobne optužbe za klevetu

3653 pregleda1 komentar(a)
Sa biračkog mjesta u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, Foto: Reuters

Birališta u Gruziji jutros su otvorena na parlamentarnim izborima, koji se smatraju odlučujućim za evropsku budućnost zemlje.

Izbornom kampanjom dominirale su spoljnopolitičke teme i međusobne optužbe za klevetu.

Neki Gruzijci su se žalili na zastrašivanje i pritisak da glasaju za vladajuću stranku Gruzijski san, koju je opozicija optužila da vodi "hibridni rat" protiv svojih građana.

Uoči izbora Bidzina Ivanišvili, milijarder koji je osnovao Gruzijski san i obogatio se u Rusiji, ponovo je obećao da će zabraniti opozicione partije ako njegova stranka pobijedi.

Ivanišvili na biračkom mjestufoto: Reuters

"Gruzijski san će opozicione stranke smatrati "potpunom odgovornim po punoj snazi zakona za ratne zločine počinjene nad narodom Gruzije", rekao je Ivanišvili na mitingu u Tbilisiju u srijedu. Nije objasnio za koje zločine smatra odgovornom opoziciju.

On je ranije još dodao da će Gruzija postati članica EU "samo dostojanstveno" i da ne smije da ratuje sa Rusijom ili da uvodi sankcije Moskvi.

Mnogi Gruzijci vjeruju da su ovi parlamentarni izbori možda najvažniji glas u njihovom životu, jer će odrediti da li će Gruzija poći putem ka EU, ili će prihvatiti autoritarizam i uticaj Rusije.

Prema anketama, oko 80 odsto Gruzijaca je za ulazak u EU, a ustav zemlje obavezuje njene lidere da teže članstvu u Uniji i NATO.

Ali Brisel je stavio na čekanje proces pristupanja Gruzije za ulazak u EU, nakon što je vladajuća partija Gruzijski san u junu usvojila "ruski zakon" kojim se suzubija sloboda govora. Mnogi Gruzijci strahuju da stranka vuče zemlju ka autoritarizmu i ubija nadu da bi mogla da se pridruži EU.

Opozicione partije nisu se na poziv predsjednice Salome Zurabišvili ujedinile u jednu koaliciju, ali su, takođe na njen apel, potpisale "Gruzijsku povelju" saglasivši se da se, u slučaju pobjede opozicije, formira tehnokratska vlada koja će obezbijediti demokratsku tranziciju i sprovesti reforme neophodne za nastavak puta ka EU.

Rezultate izbora je ipak teško predvidjeti zbog nepouzdanih istraživanja javnog mnjenja, jer ih sprovode ili provladine ili proopozicione grupe.