Preminuo Fil Leš, basista i jedan od osnivača benda "Grejtful ded"

Mnogi obožavaoci su smatrali da je bio uticajan kao i frontmen benda, Džeri Garsija, koji je umro 1995. godine

3614 pregleda0 komentar(a)
Fil Leš, Foto: Reuters

Fil Leš, jedan od osnivača benda "Grejtful ded", preminuo je juče u 84. godini, piše na njegovom Instagram nalogu, prenosi agencija Rojters.

Navodi se da je umro mirno, okružen porodicom.

Magazin Roling stoun svrstao je Leša kao 11. najvećeg basistu svih vremena, a pjevao je i glavne i prateće vokale.

Mnogi obožavaoci su smatrali da je bio uticajan kao i frontmen benda, Džeri Garsija, koji je umro 1995. godine.

"Njegova ideja - 'sviraj bas i vodi u isto vrijeme', njegove note koje se vijugaju u i oko melodije - postala prepoznatljiv dio zvuka 'Deda' kao i Garsijina gitara", piše u Roling stounu.

Formirani u Kaliforniji 1965. godine, "Grejtful ded" je postao značajan tokom Ljeta ljubavi 1967. u San Francisku, kontrakulturnog pokreta koji je prihvatio mir, ljubav i halucinogene droge.

Ali muzika "Grejtful deda" je trajala mnogo duže od toga, kao mješavina roka, folka, kantrija i džeza.

Nakon Garsijine smrti, dugogodišnji članovi Bob Vir, Bil Krojcman i Miki Hart formirali su različite sastave pod imenom "Dead & Company", dok je Leš umjesto toga odlučio da stvori "Fil Leš i prijatelji", koji su svirali do 2023.

Filip Čepmen Leš je rođen 15. marta 1940. u Berkliju, američka država Kalifornija, i počeo je da svira klasičnu violinu prije nego što je prešao na "kul džez" big-bend trubu, navodi se u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Kasnije je učio sa eksperimentalnim italijanskim kompozitorom Lučanom Beriom prije nego što mu je prijatelj Garsija 1965. rekao da je on novi basista "Vorloksa", Garsijinog benda koji je bio preteča "Grejtful deda".

Leš je odgovorio: "Zašto da ne?"

Iza Leša je ostala supruga Džil Leš i njihova dva sina Grejem i Brajan.