Pisonero: Na vlastima je da postupaju u skladu sa presudom Višeg suda u slučaju Raonića

Viši sud je sredinom ovog mjeseca utvrdio da je Savjet RTCG nezakonito izabrao Raonića za generalnog direktora 1. juna 2023. godine

14638 pregleda8 komentar(a)
Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez, Foto: Shutterstock

Na vlastima Crne Gore je da postupaju u skladu sa presudom Višeg suda u vezi sa imenovanjem generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Borisa Raonića, smatraju u Evropskoj komisiji.

“EU prima k znanju odluku Višeg suda. Na nacionalnim vlastima je da postupaju u skladu s ovom presudom”, rekla je “Vijestima” portparolka EK Ana Pisonero Hernandez odgovarajući na pitanja kako Evropska komisija komentariše posljednju presudu Višeg suda kojom je prethodno imenovanje Raonića proglašeno nezakonitim i da li su zabrinuti što Raonić ostaje na funkciji uprkos pravosnažnim sudskim presudama.

Viši sud je sredinom ovog mjeseca utvrdio da je Savjet RTCG nezakonito izabrao Raonića za generalnog direktora 1. juna 2023. godine.

Prethodno je takvu odluku donio i podgorički Osnovni sud po tužbi jednog od kandidata za generalnog direktora, Srđana Čovića u aprilu ove godine.

Prvostepenom presudom bilo je naloženo Savjetu da donese novu zakonitu odluku o izboru generalnog direktora od prijavljenih kandidata koji ispunjavaju uslove za generalnog direktora po uslovima konkursa od 16. juna 2021. godine, osam dana od pravosnažnosti presude. I Viši sud je saglasan je sa tom odlukom.

Sudovi su već utvrđivali nezakonitost tog izbora Raonića po tužbi tadašnjeg kandidata za direktora Nikole Markovića, ali je Savjet odbio da postupi po pravosnažnim presudama.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ljetos je vratilo podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu spise predmeta koji se odnose na prošlogodišnje ponovno imenovanje Raonića na funkciju generalnog direktora.

SDT je prethodno više od godinu istraživao u predmetima protiv Raonića i dijela članova Savjeta RTCG, a glavni specijalni tužilac Vladimir Novović nedavno je, tokom gostovanja na Televiziji Vijesti, tvrdio da je pribavljena potrebna dokumentacija, zapisnik i tonski zapis sa sjednice Savjeta, da su saslušana lica u svojstvu osumnjičenih i u svojstvu svjedoka.

Prema pisanju medija i poslednji izbor Raonića je pod lupom nadležnih inspekcijskih organa.