Konkurs Fondacije Miloš Karadaglić: "Mladi umjetnici da vjeruju u sopstveni glas"

Petočlani žiri je razmatrao 68 prijava iz cijelog regiona

2594 pregleda1 komentar(a)
S lijeva na desno: Kamerić, Subotić, Udovičić Pleština i Karadaglić, Foto: Fondacija Miloš Karadaglić

Mladi umjetnici treba da vjeruju u sopstveni glas a uspjeh će doći kada, pružajući svoj maksimum, pronađu sebe, kazao je gitarista Miloš Karadaglić u Tivtu, gdje se odlučivalo o pobjednicima konkursa koji je raspisala Fondacija koja nosi njegovo ime.

Petočlani žiri je razmatrao 68 prijava iz cijelog regiona na konkurs koji je Fondacija Miloš Karadaglić raspisala.

Kako je saopšteno iz te fondacije, za dvije stipendije za školovanje u oblasti klasične muzike, program podrške za audiovizuelni projekat, te do tri granta za finansiranje i dofinansiranje kulturno-umjetničkih projekata, mogli su se prijaviti pojedinci, nevladine organizacije i privredni subjekti iz Crne Gore i regiona.

Karadaglić, koji je ujedno ovogodišnji predsjednik žirija, kaže da je veoma zadovoljan pristiglim prijavama te da je Fondacija za kratko vrijeme postala mjesto okupljanja talenta, ideja i sna o ljepšoj i boljoj budućnosti.

Navodi da su članovi žirija birali projekte koji će ostaviti traga na naredne generacije.

“Poručio bih svim mladim umjetnicima da vjeruju u sopstveni glas jer niko ne stvara kao oni sami. To je dar koji nam je dat i, ako ostvarimo svoj maksimum i pronađemo sebe u svemu tome, ništa drugo nam ne treba da bismo ostvarili uspjeh. Slava i sve ostalo što dolazi s njom je nuspojava istinske potrebe za umjetničkim izrazom”, poručuje Karadaglić.

Karadaglićfoto: Fondacija Miloš Karadaglić

Dugogodišnji direktor BBC radija i Proms festivala iz Velike Britanije, ser Rodžer Rajt kaže da je impresioniran opsegom i kvalitetom aplikacija.

Dodaje da mu je upravo saradnja sa Fondacijom Miloš Karadaglić omogućila da se upozna sa kulturom Crne Gore i šireg regiona.

“Rad Fondacije veoma je bitan za promovisanje kvaliteta mladih umjetnika i načina na koji mogu da igraju značajniju ulogu na međunarodnoj umjetničkoj sceni”, naveo je.

Pozitivan utisak na njega je ostavila i Crna Gora, sudeći po njegovom odgovoru na pitanje sa kakvim utiscima napušta našu državu.

“Nevjerovatna ljepota mjesta, ali i energična umjetnička scena koja zaslužuje veću pažnju”, poručio je Rajt.

Ser Rodžer Rajtfoto: Fondacija Miloš Karadaglić

Vizuelna umjetnica iz Bosne i Hercegovine Šejla Kamerić, ukazala je da je bitno podržati mlade umjetnike pogotovo na početku karijere. Za nju je značajno i to što se podrška Fondacije ne bazira samo na materijalnom aspektu.

“Već i na mentorstvu za buduće stipendiste i daljoj saradnji koju želimo da razvijemo. Dobro je da ovakve Fondacije postoje u regionu. Miloš i ostali umjetnici koji djeluju na međunarodnoj sceni mogu ih posavjetovati i voditi kako bi se vraćali u region u nastavljali svoje karijere i na domaćem terenu”, navodi Kamerić.

Šejla Kamerićfoto: Fondacija Miloš Karadaglić

Direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Ilija Subotić rekao je da vjeruje da će dodijeljene stipendije biti posebno važne za dalje istraživanje, usavršavanje i profesionalni rad mladih ljudi, studenata i profesionalaca.

“Mislim da će i drugi odabrani projekti biti važni za sektor kulture u cjelini, imajući u vidu njihov sadržaj, prirodu i sve ono što jeste unapređenje i razvoj kulture u Crnoj Gori u cjelini”, dodaje Subotić.

Ilija Subotićfoto: Fondacija Miloš Karadaglić

Hrvatska dramaturškinja Željka Udovičić Pleština, ističe da je čast i zadovoljstvo biti dio inicijative “koja je potrebna i plemenita” a navodi i da prijave koje su pristigle na konkurs ulivaju nadu u generacije koje dolaze.

“Uticaj Fondacije neizmjerno je važan za mlade ljude kao i za poimanje i doživaljaj kulture u našim sredinama, jer je mladim ljudima danas itekako teško krenuti u svijet koji nije blagonaklon prema malim kulturama”, navodi Udovičić Pleština.

Željka Udovičić Pleštinafoto: Fondacija Miloš Karadaglić

Rezultati konkursa biće objavljeni u narednim sedmicama, a Karadaglić poručuje da je ishod sadašnjeg ciklusa stipendija "samo jedan momenat u vremenu Fondacije".

„A tih momenata biće još puno. Upravo kako Fondacija bude rasla, tako će biti veći i značajniji odjek svih tih prijava, ideja i talenta”, navodi Karadaglić.

Kaže i da je Fondacija za kratko vrijeme uspjela da bude zapažena kao bitna karika u lancu podrške kulture u Crnoj Gori i regionu.

Zato, prema njegovim riječima, kad razmišlja o budućnosti Fondacije, vidi još veću i značajniju priču.

“Vidim Fondaciju koja će moći da pomaže još većem broju talentovanih mladih ljudi u regionu i koja prerasta u porodicu umjetnika i prijatelja umjetnosti. Umjetnost nam garantuje opstanak, kao ljudima koji kroz nju mogu da izraze ljepše emocije da manifestuju ljepši život”, zaključuje Karadaglić.