Fon der Lajen: Ulazak u EU do 2028. vrlo ambiciozan cilj, ali ostvariv

"Možete ostvariti sve ako se održi fokus na pristupanju i ako se sve političke snage okupe oko istog cilja", kazala je čelnica EK "... Ključni dio poslova čeka nas tokom 2024. i 2025. Tu izvršna vlast i parlament moraju raditi punom parom i biti potpuno usklađeni...", rekao je premijer

39714 pregleda30 komentar(a)
Fon der Lajen i Spajić na konferenciji za medije u Vili "Gorica", Foto: Evropska komisija

"Da bismo ubrazali ovaj voz, moramo malo povećati radnu temepraturu, povećati pozitivni pritisak na sve partije da u parlamentu odrade svoj dio posla, kako bismo zatvorili 26 pregovaračkih poglavlja do kraja 2026. i postali 28 članica EU (Evropske unije) do 2028."

To je danas u Podgorici, nakon sastanka s predsjednicom Evropske komisije (EK) Ursulom fon der Lajen, poručio predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

On je na zajedničkoj konferenciji za medije sa čelnicom EK, saopštio da je Crna Gora za manje od godinu uspjela da realizuje dosta stvari u pregovorima s EU, te da pokaže da je, kako je kazao, zaista posvećena evropskom putu.

"Dobili smo IBAR (Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila) u junu, to je bio veliki korak. Imamo i Plan rasta, koji je vrlo optimističan, ali realan. Takođe, imali smo prijavu za SEPA-u (Jedinstvena zona plaćanja u eurima), i nadamo se da će crnogorski preduzetnici dobiti priliku da se povežu bolje s kompanijama i bankarskim sistemom u EU... Plan rasta je vrlo ambizicozan ne samo zbog novca koji ćemo dobiti iz EU, nego zato što je to signal investitorima iz EU da je Crna Gora spremna za biznis, da je spremna da privuče ozbiljne investitore iz svih država članica. Zbog toga ćemo ozbiljno sarađivati s Komisijom, imaćemo investicionu konferenciju... Da bismo ubrazali ovaj voz, moramo malo povećati radnu temepraturu, povećati pozitivni pritisak na sve partije da u parlamentu odrade svoj dio posla, kako bismo zatvorili 26 pregovaračkih poglavlja do kraja 2026. i postali 28 članica EU do 2028.", naveo je Spajić.

Premijer je rekao da se, uprkos rezultatima, sad mora raditi još više, i da su predstojeće dvije godine "presudno važne za evropsku budućnost Crne Gore". Da bi se Crna Gora približila EU, potrebna je, kaže, podrška cijelog društva, svih partija, svih parlamentarnih aktera...

"Svi želimo da zatvorimo sva pregovaračka poglavlja do kraja 2026. To je vrlo ambiziozan cilj, ali moguće ga je ostvariti. Vlada će stoga u narednih nekoliko dana prezentovati jednu platformu - 'barometar 26'", najavio je on na konferenciji za medije u Vili "Gorica".

Fon der Lajen je ocijenila da Crna Gora veoma napredovala na putu pristupanja EU, da su ciljevi koje je predstavio Spajić ambiciozni, ali da se mogu ostvariti.

"Sve što smo postigli prethodnih godina rezultat je veoma intenzivnog rada i napora cijele države. Mislim da imate dobar razlog da budete ponosni na ono što ste postigli, a sad zatvaramo poglavlje za poglavljem. Četiri poglavlja bi mogla biti zatvorena ove godine. Možete ostvariti sve ako se održi fokus na pristupanju i ako se sve političke snage okupe oko istog cilja", poručila je, dodajući da će proširenje EU i tokom ovog (drugog) njenog mandata na čelu EK biti "u samom vrhu agende".

Govoreći o Planu rasta za Zapadni Balkan, tj. o finansijskom paketu EU za zemlje regiona, Fon der Lajen je rekla da je Crna Gora odlično obavila posao u vezi Reformske agende, kojom je definisan program reformi koje država mora da sprovede da bi dobila novac iz Plana.

"Sad bi trebalo da budemo u mogućnosti da odobrimo prefinansiranje od 27 miliona eura za Crnu Goru do kraja godine. Ukupno, Crna Gora će primiti oko 380 miliona eura u okviru Plana rasta. Na dobrom ste putu da postanete dio jedinstvenog evropskog platnog prostora", navela je.

Fon der Lajen: Ton izvještaja EK biće pozitivan

Na pitanje novinara da su realni Spajićevi ciljevi da Crna Gora zatvori pregovaračka poglavlja do 2026. i postane članica EU do 2028, predsjednica EK je odgovorila da je to "vrlo ambiciozan cilj", ali da je ostvariv.

"Hoću jasno da kažem - uz vas smo, podržavamo vas koliko god možemo kroz savjetodavnu pomoć i usmjeravanje u reformama, naglašavamo šta je neophodno, to prate i potrebne investicije kako bi se EU i Crna Gora uskladili. Uslovi su jasni. Postoji značajan napredak koji je ostvaren u Crnoj Gori, kojem smo svjedočili. Vidimo od prošle godine dinamiku reformi, inpresionirana sam i brzinom i kvalitetom kako Crna Gora napreduje. Cijeli proces zasnovan je na zaslugama i zavisi od napretka koji Crna Gora ostvaruje", poručila je Fon der Lajen.

Ona je dodala i da je "ton u odnosu na prošlogodišnji rad veoma pozitivan", i da će se to vidjeti u godišnjem izvještaju EK, koji bi trebalo da bude predstavljen sljedeće sedmice.

Na isto pitanje, Spajić je odgovorio riječima da su reforme vrlo zahtjevne, i da će biti naročito sljedeće godine (2025.).

"Nećemo te godine zatvoriti puno poglavlja. Mislim da ćemo ih formalno zatvarati 2026, ali ključni dio poslova čeka nas tokom 2024. i 2025. Tu izvršna vlast i parlament moraju raditi punom parom i biti potpuno usklađeni kako bismo ostvarili ovaj ambiciozni cilj. Nemamo vremena za gubljenje i zato nam je potrebna inicijativa 'barometar 26'", dodao je.

Spajić: Popis pokazao da smo sazreli kao društvo

Na pitanja hoće li, i ako hoće u kojoj mjeri, na ciljeve koje je Crna Gora zacrtala uticati ovih dana pokrenuta identitetska pitanja (pitanje jezika i dvojnog državljanstva), te neslaganju u Vladi, prevenstveno na relaciji koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) - potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj, te da li je o normiranju srpskog jezika kao službenog i o dvojnom državljanstvu razgovarao s jednim od lidera ZBCG Andrijom Mandićem, Spajić nije direktno odgovorio.

On je rekao da je Crna Gora prošle godine bila u teškoj poziciji zbog popisa stanovništva, čija je realizacija nekoliko godina odgađana i koji je "polarizujuća tema". Naveo je da su sve partije prihvatile nedavno predstavljene rezultate tog procesa, i da je to bio "događaj bez presedana u crnogorskoj istoriji".

"To je primjer da smo kao društvo napredovali i sazreli. Ako zaista želite da postanete članica EU, morate da se suočavate s polarizujućim pitanjima na evropski način. Moramo biti inkluzivni, moramo konsultovati sve važne igrače, sve političke snage u državi, i sve odluke moraju biti donijete na inkluzivan i sveobuhvatan način", poručio je.

Fon der Lajen je kazala da su identitetska pitanja - pitanja nacionalnog značajna, i da o tome nema šta da kaže.

"Važno je fokusirati se na esencijalna pitanja, kako bi se ostvarili ambiciozni ciljevi", konstatovala je.