Druženje na Krupcu za djecu iz Resursnog centra

Nastava u Resursnom centru se realizuje po programima. U osnovnoj i srednjoj školi je 21 učenik, u posebnom programu ima 40 učenika i u programu rane intervencije je njih 60

2678 pregleda0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva

Andrija Lalić i Mihailo Radenović, dvanaestogodišnji Podgoričani, učenici šestog razreda podgoričkog Resursnog centra za djecu i mlade, nijesu krili oduševljenje što su sa drugarima, vaspitačima i roditeljima, došli u Nikšić i što je igralište pored jezera Krupac bilo samo njihovo. Istraživali su svaki kutak igrališta, tražili ono što im se najviše sviđa, ali i stigli da novinarima daju kratke izjave

„Srećan sam što sam ovdje prvi put sa svojom mamom. U školi mi je baš dobro“, kazao je Andrija.

„Sviđa mi se ovdje. Predivno se družimo, igramo, uživamo“, dodao je Mihailo.

foto: Privatna arhiva

I njihovim roditeljima je bilo predivno, jer sreća i zadovoljstvo njihove djece i njih čini srećnim.

„Ovo je divan dan za nas, a prije svega za našu djecu, jer možemo da provedemo kvalitetan van školskih zidina, u prirodi. Presrećni smo što imamo priliku da boravimo u prirodi, da sa djecom budemo zajedno, da se družimo, da kvalitetnije provodimo vrijeme i omogućimo našoj djeci da se što bolje integrišu u društvo. Kada su u prirodi onda se raspoloženiji, srećniji. Vole da se druže kao i svako drugo dijete. Nadam se da ćemo i ubuduće imati prilike da organizujemo ovakve izlete, a sve u cilju njihovog kvalitetnijeg života i daljeg snalaženja u budućnosti“, kazala je Mihailova majka, Marina Radenović.

foto: Privatna arhiva

Slađana Dedić, majka Jovane koja ide u drugi razred, sa smiješkom je pričala o ushićenju kćerke i njenih drugara što idu na izlet.

„Samo sazanje da idu velikim autobusom za njih je već bio događaj. Kako su vidjeli autobus već je veselje krenulo, a tek kada su vidjeli igralište. Nemaju mira da čekaju već žele odmah da istraže svaki djelić parka. Sve ovo je za njih lijepo, ali i za nas – da se maknemo od rutine. Možda bi dobro bilo da ima više ovakvih događaja, jer i ovo je neki vid učenja onoga što je njima najviše potrebno – socijalizacije, snalaženja u prirodi onoliko koliko su oni u mogućnosti da budu samostalni, da budu prihvaćeni od drugih. Dosta toga za njih nije moguće, ali se trudimo da im pružimo maksimum koji možemo, da se osjećaju kao sva druga djeca“, kazala je Slađana.

foto: Privatna arhiva

Javna ustanova Resursni centar za djecu i mlade Podgorica, jedan od tri resursna centra u Crnoj Gori, specijalizovan je za obrazovanje i rehabilitaciju djece i omladine sa tjelesnim, senzornim i kombinovanim smetnjama.

„Djeci je koristan svaki izlazak iz ustanove. Odstupanje od redovnih školskih aktivnosti djecu čini srećnijom, ispunjeniji im je dan. Ovakve aktivnosti su povezane i sa školskim gradivom, a u narednom periodu ćemo se potruditi da bude više ovakvih izleta“, kazala je Marijiana Antonijević, direktorica Resursnog centra.

„U školi je fenomenalno. Imamo dobre uslove. Na Krupcu nam je baš fino, pogotovo što smo ovdje u prirodi. Volim sa drugarima da se družim“, kaže Hazis Hoti, koji je učenik prvog razreda srednje škole.

foto: Privatna arhiva

Nastava u Resursnom centru se realizuje po programima. U osnovnoj i srednjoj školi je 21 učenik, u posebnom programu ima 40 učenika i u programu rane intervencije je njih 60.