Fon der Lajen osudila ruski hibridni rat na Balkanu

"Moguće je da se borimo istinom, transparentnošću i vrlo jasnim porukama. Dakle, ovdje se zapravo suprotstavljamo hibridnom napadu koji Rusija vodi protiv demokratija"

2821 pregleda4 komentar(a)
Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je danas hibridne napade Rusije na demokratije Zapadnog Balkana i izjavila da se Evropska unija svakodnevno bori da razotkrije dezinformacije.

Fon der Lajen, koja je u posjeti Kosovu u turneji Zapadnim Balkanom kako bi potvrdila namjere EU da proširenje ostaje prioritet bloka, kazala je da Brisel radi na razotkrivanju propagande "u korist cijelog regiona", piše Asošiejted pres.

"Moguće je da se borimo istinom, transparentnošću i vrlo jasnim porukama. Dakle, ovdje se zapravo suprotstavljamo hibridnom napadu koji Rusija vodi protiv demokratija", rekla je šefica EK koja je na Kosovo doputovala nakon posjete Srbiji koja, kako navodi AP, ima bliske odnose sa Moskvom kojoj nije uvela sankcije.

Ona nije spomenula 13-godišnji dijalog koji vodi EU o normalizaciji veza između Srbije i Kosova, već se fokusirala na napore EU da razvije ekonomiju regiona.

Putovanje Fon der Lajen završeno je posjetom Crnoj Gori, državi članici NATO-a koja se smatra prvom na redu za članstvo u EU. Fon der Lajen je pohvalila napore Crne Gore na putu ka EU.

"Vlada Crne Gore je kohabitacija između pro-EU i proruskih frakcija", piše AP i dodaje da je Fon der Lajen pozvala na jedinstvo u podijeljenoj naciji kako bi se postigao napredak ka članstvu u EU.

"Želim da vas uvjerim da će, kao i u mom prvom mandatu, proširenje biti na vrhu političke agende u narednih pet godina. Sada imamo sve neophodne alate, sve neophodne instrumente", rekla je ona.