Ko je kriv što potjera za Balijagićem nije krenula prije zločina?

Policija u ovom trenutku zna da je Balijagić naoružan i da ima municije ali i da dobro zna sva sela i planinski vijenac Vraneške doline što umnogome otežava potjeru

43877 pregleda17 komentar(a)
Detalj sa mjesta zločina u Sokocu, Foto: Jadranka Ćetković

Najmanje deset dana mještani Sokolca, planinskog sela iznad Tomaševa, zvali su i prijavljivali bjelopoljskoj policiji da se sumnjivi čovjek šeta sa puškom po katunu i okolnim šumama, obilazi kuće i mještane.

"Predstavljao se kao lovac" tvrde mještani sela u kojem su u petak veče u porodičnoj kući ubijeni rođeni brat i sestra, Milanka i Jovan Madžgalj.

Policija vjeruje da je zločin počinio Bjelopoljac Alija Balijagić, kojeg od kako su pronađena beživotna tijela Madžagalja, traži cjelokupan sastav policije, koji koriste termovizijske kamere, pse tragače, dronove, a nepregledne šume i sela Vraneške doline tokom dana nadlijetali su i helikopteri MUP-a...

Večeras se u potrazi priključio i Odred za posebne namjene, elitna specijalna jedinica Vojske Crne Gore, čiji su pripadnici poslati na područje na kojem se traga za Balijagićem.

Policija u ovom trenutku zna da je Balijagić naoružan i da ima municije ali i da dobro zna sva sela i planinski vijenac Vraneške doline što umnogome otežava potjeru.

Dan nakon dvostrukog ubistva postavlja se i ključno i pitanje da li je policija adekvatno reagovala kada su dobili brojne pozive iz sela da se sumnjiv čovjek pojavio na katunu, kao ko je i na koji način zakazao u cjelokupnom sistemu bezbjednosti.

Više sagovornika "Vijesti" iz Uprave policije potvrdilo da su nakon višednevnih poziva mještana odmah pretpostavljalo da je riječ o Aliji Balijagiću, za kojeg se znalo da je decenijama višestruki povratnik u izvršenju teških krivičnih djela, razbojnik koji je sijao strah u bjelopoljskim selima, silovatelj...

Osim toga, policiji je bilo poznato da je Balijagić izvršio i krađu oružja u kući jednog Bjelopoljcam, da je naoružan i ima municije, opasan ali to nije bilo dovoljno da se sa mnogo više operative prije zločina krene u potragu za njim.

Upućeni u sistem bezbjednosti vjeruju da je u ovom slučaju vjerovatno došlo do zakazivanja sistema te da je policija loše postupala po brojnim prijavama mještana da naoružani sumnjivac luta po njihovom selu.

"Očigledno da je izostala ozbiljnija, blagovremena i planirana potraga, ali i policijska upornost da sa svom raspoloživom operativom krene i uhapsi opasnog Balijagića", tvrdi izvor "Vijesti" iz policije.

Policijske patrole nakon poziva obilazile su selo ali tokom posjeta Sokolcu nijesu ga pronalazili danima...

Tek kada se u selu dogodio zločin na planinsko-šumski teren poslata je uniformisana policija, pripadnici elitnih jedinica PTJ i PJP, Granična policija, a potragom rukovode starješine iz svih sektora sistema Uprave policije.

Policija je tokom dana objavila i fotografiju osumnjičenog Balijagića i apelovala da ukoliko neko primijeti Balijagića ili ima neka saznanja o njemu odmah prijavi na broj dežurne službe OB Bijelo Polje - 067/184-844 ili na besplatni 122...

Uprava policije apelovala je na građane Bijelog Polja, naročito mještane sela Sokolac i okolnih mjesta, da budu oprezni, ostanu u svojim kućama i ne dozvole ulazak nepoznatim osobama.

Osim potrage jedno od bitnih pitanja je i da li će neko iz Regionalnog centra sjever i sistema Uprave policije odgovarati za postupanje policije tokom višednevne potrage za Balijagićem, koji godinama sije strah u okolnim selima...

Veliko je pitanje kada je i da li je Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju uopšte obavještavano da mještani sela iznad Tomaševa danima zovu i prijavljuju naoružanog čovjeka jer se boje za bezbjednost.

Tokom interne istrage, koja će sasvim sigurno biti otvorena, važno je i da se utvrdi da li je tužilac davao uputstva policiji ili naloge kako i na koji način da postupaju nakon prijava mještana Sokolca.