Pljevlja ni ove godine neće praznovati Svetu Petku

Dario Vraneš kazao da se ćutanje Vlade može tumačiti jedino kao ponižavanje Pljevalja i Pljevljaka

22557 pregleda63 komentar(a)
Još čekamo saglasnost: Vraneš, Foto: Luka Zekovic

Pljevlja ni ove godine neće proslaviti 27. oktobar kao dan opštine jer Vlada ni nakon više od godinu dana nije donijela odluku o zahtjevu Skupštine opštine za davanje saglasnosti za promjenu datuma praznovanja.

Bez saglasnosti Vlade odluka SO Pljevlja da 27. oktobar bude novi dan opštine, umjesto 20. novembra, ne može biti primijenjena.

27. oktobar poklapa se sa pravoslavnim vjerskim praznikom Sveta Petka, a Dan opštine - 20. novembar, obilježavan je godinama u znak sjećanja na datum kada su Pljevlja odlobođena u Drugom svjetskom ratu...

Predsjednica SO Pljevlja Jovana Tošić potvrdila je “Vijestima” da još nijesu dobili nikakav odgovor od Vlade:

“Još čekamo saglasnost i nismo dobili nikakav povratni odgovor, iako je sve uredno dostavljeno i ispoštovana cijela procedura. Očekujemo da se i ovo pitanje nađe na dnevnom redu i da će se članovi Vlade izjasniti o tome”.

Predsjednik opštine Dario Vraneš kazao je da se ćutanje Vlade o ovom pitanju može tumačiti jedino kao ponižavanje Pljevalja i Pljevljaka.

“Punih godinu dana odluka lokalnog parlamenta o danu opštine čeka na saglasnost u nekoj fioci ministarstva”, rekao je Vraneš Vijestima.

Pozvao je resorno ministarstvo i Vladu da se “jasno, glasno i nedvosmisleno izjasni da li uvažava većinski stav građana Pljevalja i da li daje saglasnost na odluku predstavnika naroda u lokalnom parlamentu”.

Iz Vlade nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li su razmatrali ili dali saglasnost na odluku SO Pljevlja o proglašenju 27. oktobra danom opštine i ukoliko nijesu - zbog čega to nije urađeno.

Vraneš pobrojao svece

Vraneš kaže da se da će Vlada prilikom odlučivanja imati u vidu da se datumi dana opština mnogih gradova poklapaju s vjerskim praznicima i da zbog te činjenice Pljevlja neće biti izuzetak.

“Dan Opštine Podgorica je 19. decembar kada se slavi i pravoslavni praznik Sveti Nikola. Dan opštine Mojkovac je 7. januar kada se proslavlja pravoslavni Božić, Kolašina (Velika Gospojina), Tivta 21. novembar (Sveti Aranđel), Dan opštine Bar je 24. novembar kada je pravoslavni praznik Mratindan koji mnoge porodice slave kao krsnu slavu, a Dan opštine Berane 21. jul kada je i pravoslavni praznik Sveti Prokopije. Mi tražimo da dan opštine Pljevlja bude 27. oktobar”.

Odbornici SO Pljevlja, većinom glasova, usvojili su krajem septembra prošle godine odluku o izmjenama Statuta kojima se mijenja dan opštine.

Za Izmjene su glasali odbornici Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Pokreta za Pljevlja, Ujedinjene Crne Gore, SNP-a i tri odbornika Demokrata.

Jedan odbornik Demokrata, Milojica Tešović, bio je uzdržan.

Protiv su bili odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), Bošnjačke stranke (BS) i odbornik URE, dok su odbornici Pokreta Evropa sad prije glasanja napustili salu. Prethodno su tražili da se odluka odloži i raspise referendum na kojem bi se građani izjasnili.

Prije usvajanja vodila se duga rasprava tokom koje su razmjenjivani argumenti za i protiv odluke o promjeni Dana opštine - 20. novembra koji se godinama proslavljao u Pljevljima.

Obrazlažući svoj predlog da se 27. oktobar slavi kao dan Opštine, Vraneš je tada ocijenio da je riječ o najznačajnijem, istorijski najutemeljenijem i najslavnijem danu za sve građane Pljevalja, bez obzira na vjersku, nacionalnu i političku ili drugu pripadnost.

“Na taj dan Pljevlja su dva puta oslobođena od okupatora, 1912. od viševjekovnog turskog ropstva, a 1918. od austrougarskog okupatora. Bez namjere da smanjujem značaj bilo čije žrtve ili bilo kog drugog datuma, 27. oktobar je najznačajniji i najsvjetliji dan u našoj opštini, dan kada je sunce slobode obasjalo sve Pljevljake. Tako nam kažu i istorijski podaci i živo pamćenje naših sugrađana. Danas se donosi istorijska odluka za naš narod i naš grad. Mi smo danas pred sudom naših potomaka, i predaka koji su slavno dali naše živote da bi mi danas živjeli u slobodi”, rekao je Vraneš.

Odbornik DPS-a Rajko Kovačević tražio je od Vraneša da povuče odluku i da se “odupre svojim mentorima”, za koje je rekao da vode agresivnu klerikalizaciju pljevaljske sredine.

Poručio je i da je dan Svete Petke veliki crkveni praznik i da on nema nikakve veze sa bilo kakvim oslobađanjem Pljevalja.

“Navedite mi bitke i borce u tim borbama o kojim vi govorite. Ovaj dio obrazloženja ste u međuvremenu izmislili da bi inicijativa bila prihvatljivija koalicionim partnerima. Jedina je istina da vi želite da crkvu spojite sa državom”, rekao je tada Kovačević.

Odbornik Demokrata koji nije podržao odluku, Milojica Tešović, kazao je da je 27. oktobar značajan za Pljevlja i da je za svako poštovanje, ali mu je zasmetalo što je i 20. novembar izbrisan.

“Mislim da je i jedan i drugi dan trebalo da se uvrsti u Statut, kao što je to urađeno u Nikšiću. Ovo je važno pitanje i ne može se riješiti jednostranim predlogom bez dogovora i većom saglasnošću političkih partija… Ovakva odluka nas još više dijeli”, rekao je Tešović.

Odbornik GP URA Radivoje Vojinović ocijenio je da aktuelni Dan opštine, 20. novembar, nesumnjivo jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Pljevalja, kada je grad oslobođen od fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu. Upozorio je da je poistovjećivanje Dana opštine sa pravoslavnim vjerskim praznikom nešto što ne doprinosi pomirenju, multietničkom i multivjerskom skladu i narušava ustavno uređenje Crne Gore kao sekularne države.