Novi sindikat: Jednom broju radnika DOO "Vodovod i kanalizacija" Podgorica zabranjen pristup Upravnoj zgradi

U saopštenju se navodi da je "slobodno izraženom voljom dijela zaposlenih u 'Vodovod i kanalizacija' d.o.o. Podgorica osnovan novi sindikat, pod nazivom 'Novi Sindikat Vodovod i kanalizacija d.o.o. Podgorica', kao interesna organizacija zaposlenih – članova/ca sindikata"

4396 pregleda4 komentar(a)
DOO "Vodovod i kanalizacija" Podgorica, Foto: Luka Zeković

Kako smo upoznati od strane zaposlenih, jednom broju radnika DOO "Vodovod i kanalizacija" je zabranjen pristup Upravnoj zgradi, čime se vrši diskriminacija i ograničava sloboda kretanja. saopšteno je danas iz Novog sindikata Vodovod i kanalizacija d.o.o. Podgorica.

U saopštenju se navodi da je "slobodno izraženom voljom dijela zaposlenih u 'Vodovod i kanalizacija' d.o.o. Podgorica osnovan novi sindikat, pod nazivom 'Novi Sindikat Vodovod i kanalizacija d.o.o. Podgorica', kao interesna organizacija zaposlenih – članova/ca sindikata".

U saopštenju se dodaje da je u skladu sa Zakonom o radu i podzakonskim aktima nova sindikalna organizacija upisana u Registar sindikalnih organizacija koji se vodi pri Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalnog staranja, čime je kako se navodi ispunjen preduslov za njen punovažan rad i odlučivanje.

"Novi sindikat osnovan je sa ciljem unaprijedjenja socijalnog dijaloga preduzeću i stvaranja povoljnijeg ambijenta i uslova rada za sve zaposlene. Nastao kao rezultat potrebe jednog broja zaposlenih za stvaranjem autentičnog sindikata na nivou preduzeća koji će se beskompromisno boriti za unapređenje uslova rada i zaštitu dostojanstva profesije, Novi sindikat Vodovod i kanalizacija doo Podgorica (u daljem tekstu: Novi sindikat) očekuje izgradnju partnerskog odnosa sa poslodavcem u donošenju odluka od značaja za poslovanje i od značaja za radni i ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih", piše u saopštenju koje je dostavio Marko Prelević, predsjednik tog sindikata.

U saopštenju piše da su uvjereni da trenutno stanje u doo "Vodovod i kanalizacija" Podgorica zahtijeva drugačije i aktivnije sindikalno djelovanje, kako bi se izbjegli sve učestaliji konflikti i sporovi koji narušavaju međuljudske odnose koji utiču na sam proces rada, te da će se Novi sindikat pored ostalog, zalagati, za sljedeće ciljeve:

- isplata zarade za mjesece novembar i decembar 2023. godine, u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom za stamebno-komunalnu djelatnost;

- Slobodu kretanja svih zaposlenih u okviru radnih prostorija našeg Društva. Kako smo upoznati od strane zaposlenih, jednom broju radnika je zabranjen pristup Upravnoj zgradi, čime se vrši diskriminacija i ograničava sloboda kretanja;

- pružanje pravne pomoći u slučaju povrede prava iz radnog odnosa, posebno u slučajevima eventualnog nezakonitog raspoređivanja na druga radna mjesta;

- u najkraćem roku uplata doprinosa za obavezno socijalno osiguranje budući da zaposlenima više od godinu dana isti nijesu uplaćeni što će za posljedicu imati neregulisani radni staž za kolege/ce koji odlaze ili su već ostvarili penziju;

- dosledno poštovanje Kolektivnog ugovora i da se sva sindikalna zakonom predviđena primanja prema zaposlenima izmiruju;

- građenje dobrih međuljudskih odnosa, sindikalne solidarnosti i borba protiv svakog oblika diskriminacije.

U saopštenju se navodi da je glavni cilj Novog sindikata konsolidovanje i oporavak doo "Vodovod i kanalizacija" Podgorica, jer su kako se dodaje svi zaposleni svoju i egzistenciju svojih porodica vezali za to Društvo.

"Istovremeno, Novi sindikat poziva sve zaposlene koji to žele da im se pridruže, podsjećajući da je sloboda sindikalnog organizovanja i djelovanja garantovana Ustavom kao najvišim pravnim aktom, nacionalnim ali i međunarodnim zakonodavstvom, dok je je ometanje i sprječavanje sindikalnog djelovanja i udruživanja Krivičnim zakonikom prepoznato kao posebno krivično djelo. Novi sindikat ukazao je povjerenje granskom Sindikatu komunalnih preduzeća koji djeluje pri Uniji slobodnih sindikata Crne Gore kao reprezentativne sindikalne centrale u čijem okviru će ubuduće djelovati i sa kojima će strateški graditi put ka ostvarenju sindikalnih ciljeva usmjerenih ka dobrobiti poslovanja preduzeća, zaštiti javnog dobra i svih zaposlenih", zaključuje se u saopštenju.