Da li je Podgorici potrebno više od 300 klubova? Ograničenje bi bila diskriminacija

Skoro trećina sportskih organizacija u Crnoj Gori nalazi se u glavnom gradu, pokazuje Centralni registar za sport - šta o svemu kažu iz Sekretarijata za sport i Ministarstva sporta i mladih

27452 pregleda10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sportski klubovi u Crnoj Gori - prva pomisao bila bi da je naša zemlja daleko od optimalnog broja, dok uvid u Centralni registar za sport, bar na papiru, prikazuje da i nije baš tako.

Prema registru Vlade na teritoriji Crne Gore prijavljene su 1.102 sportske organizacije, o čega su 935 sportski klubovi, a ono što je posebno interesantno skoro trećina je registrovano u Podgorici - 325.

Da li je glavnom gradu potreban takav broj klubova, da li se u Centralnom registru nalaze i oni koji više ne postoje, da li treba da budu stroži uslovi za registraciju - neka su od pitanja “Vijesti” za Sekretarijat za sport Glavnog grada i Ministarstvo sporta i mladih.

Iz Sekretarijata su naglasili da sajt Centralnog registra za sport nije njihova nadležnost već Ministarstva, kao i da nemaju uvid u to koliko se klubova registruje na teritoriji Podgorice, na koji način, sa kojim ciljevima...

- Jasno je da se radi o velikom broju klubova, ali i Zakon o sportu je jasan u tom smislu i dozvoljava svakom fizičkom licu da kroz ispunjenje određenih obaveza, registruje klub. Sve suprotno tome, bilo kakvo ograničavanje broja klubova, posebno ako bi došlo od institucije koja nije nadležna za registraciju sportskih organizacija kao što je u ovom slučaju Sekretarijat za sport, bila bi diskriminacija - poručili su iz Glavnog grada.

U Ministarstvu sporta i mladih smatraju da je “logično da postoji veći broj klubova kako bi se zadovoljile potrebe građana svih uzrasta i interesovanja”

- Posebno, imajući u vidu da je Podgorica najveći i glavni grad, da je veća koncentracija stanovništva... Uz sve to, broj klubova može da doprinese jačanju sportske kulture i zdravog načina života - kažu iz Ministarstva.

Ipak...

- Važno je osigurati da svaki klub ima adekvatne uslove za rad, stručni kadar i pristup odgovarajućim sportskim objektima - naglasili su iz resora kojim predsjedava Dragoslav Šćekić.

foto: Vijesti

Dodaju i da se pitanje da li je potreban takav broj registrovanih klubova može posmatrati kroz dva aspekta.

- Prvi je socijalna potreba, jer veći broj omogućava većem broju građana da se uključe u sport, što doprinosi popularizaciji sporta i zdravom načinu života, posebno među djecom. Drugi aspekt je efikasnost i održivost, pošto prevelik broj registrovanih klubova može da dovede do toga da neki klubovi teško opstaju zbog nedostatka finansijske i infrastrukturalne podrške.

Klubovi duhovi

Da konačan broj u Centralnom registru i ne prikazuje pravo stanje saopštili su iz Sekretarijata.

- Znajući činjenično stanje, s obzirom na konstantne i kvalitetne odnose sa sportskim organizacijama i nacionalnim savezima, vidljivo je da nisu izbrisani klubovi koji više nisu u sistemu takmičenja u određenim sportovima.

Dodali su i da nemaju informaciju da li postoje klubovi koji se nalaze u sistemu takmičenja, a da nisu u Centralnom registru.

Interes Glavnog grada, kako kažu, jeste da se što više omladine bavi sportom.

- Većina naših manifestacija koje se dominantno realizuju kroz saradnju sa klubovima, usmjerene su na popularizaciju svake vrste sporta i saradnju sa najmlađima koji su budućnost ovog društva.

Zakonski uslovi

Među sportskim organizacijama nalaze se i rekreativna društva, kompanijski sport, pa na prvi pogled osnivanje kluba ili organizacije ne izgleda komplikovano. Međutim...

- Broj registrovanih sportskih klubova nije samo rezultat interesovanja građana, već je i direktno povezan sa ispunjavanjem zakonskih uslova koji su uređeni Zakonom o sportu. Te zakonske regulative su važne kako bi se osiguralo da sportske organizacije funkcionišu na pravi način, pružaju kvalitetne usluge i štite interese sportista, posebno mladih - objasnili su iz Ministarstva sporta.

Sportski centar “Morača” u Podgorici (ilustracija)foto: Arhiva Vijesti

Na koji način se vrši kontrola sportskih organizacija?

- Ukoliko govorimo o kontroli prilikom osnivanja, već smo napomenuli da shodno Zakonu o sportu za utvrđivanje ispunjenosti uslova za osnivanje sportske organizacije, ministar sporta, za svaki pojedinačni slučaj, obrazuje komisiju, te da Ministarstvo na predlog komisije donosi rješenje o osnivanju sportske organizacije. Pored toga, i Inspekcija za sport vrši redovne i vanredne kontrole kako bi se utvrdilo da je poslovanje sportskih organizacija u skladu sa Zakonom o sportu.

Stroži uslovi i ustavni principi

Može li Ministarstvo sporta i mladih da utiče da uslovi za registraciju budu stroži?

- Takvo pitanje svakako zahtijeva pažljivo razmatranje jer se može ticati i ustavnog principa slobode udruživanja. Ustav Crne Gore garantuje pravo svakog građanina na slobodno udruživanje, koja se može povezati sa pravom na osnivanje sportskih klubova i drugih oblika sportskih organizacija. Postavljanje strožih uslova može pomoći u sprečavanju osnivanja fiktivnih ili neadekvatno organizovanih klubova, koji bi mogli imati negativan uticaj na kvalitet sportskih usluga - zaključili su iz ovog Vladinog resora.

foto: Luka Zeković

Glavni grad nema uticaj na klubove čiji nije osnivač

Broj klubova u Podgorici očigledno nije mali, a da li Sekretarijat za sportima uticaj na one čiji nije osnivač.

- Nemamo nikakav uticij na takve klubove - naša obaveza shodno Zakonu o sportu je raspisivanje Konkursa za sufinansiranje programa rada sportskih subjekata mjesec nakon usvajanja Budžeta Glavnog grada - kažu iz Sekretarijata.

Šta je potrebno ispuniti za osnivanje sportske organizacije?

Iz Ministarstva sporta su objasnili i koji uslovi moraju da se ispune da bi se osnovala sportska organizacija.

- Članom 48 Zakona o sportu propisano je se sportska organizacija može osnovati i obavljati sportsku djelatnost ako, zavisno od vrste sporta, ima:

- prostorije, odnosno kancelarije u kojima sportska organizacija obavlja djelatnost;

- sportski objekat, odnosno prostor u kojem se obavlja sportska djelatnost;

- ugovorom angažovan stručni kadar i lica za obavljanje stručnih poslova u sportu;

- sportsku opremu.