Izlazne ankete: Japanska vladajuća stranka izgubila većinu u Parlamentu

LDP je ranije bila u koaliciji sa manjom strankom Komeito, ali prema projekcijama nagoviještava se da će zajedno imati nanje mjesta od potrebne većine

4126 pregleda0 komentar(a)
Foto: Reuters

Liberalno demokratska partija (LDP) japanskog premijera Šigerua Išibe nije danas na prijevremenim parlamentarnim izborima uspjela da osvoji apsolutnu većinu u donjem domu Parlamenta, prvi put od 2009. godine, pokazuju projekcije javne televizije NHK.

Projekcije date na osnovu izlaznih anketa za sada ne dozvoljavaju da se utvrdi da li je i koalicija koju je formirala LDP sa manjim partnerom Komeito sa desnog centra uspjela da sačuva većinu u Parlamentu.

Prema projekcijama LDP je osvojila između 153 i 219 mjesta u donjem domu Parlamenta, prenijela je televizija NHK, dok je opoziciona Ustavna demokratska partija (CDP) dobila između 128 i 191 mesta. Da bi kontrolisala parlament partija treba da osvoji 233 mesta, što znači da će LDP morati da uđe u koaliciju da ostane na vlasti, piše Bi-Bi-Si (BBC).

LDP je ranije bila u koaliciji sa manjom strankom Komeito, ali prema projekcijama nagoviještava se da će zajedno imati nanje mjesta od potrebne većine, što izaziva neizvjesnost oko toga kako će se vladati četvrtom najvećom privredom na svijetu, ukazuje BBC.

Izbore je sazvao novi vođa LDP-a Šigeru Išiba tri dana pošto je izabran za lidera i prije nego što je zvanično položio zakletvu kao premijer.

Izbori se održavaju poslije burne godine za LDP, zahvaćene nizom skandala, rasprostranjenom apatijom glasača i rekordno niskom podrškom.

Partija je ranije ove godine imala pozitivne ocjene ispod 20 odsto, poslije skandala oko političkog prikupljanja sredstava.

Ipak opozicione stranke nisu uspjele da se ujedine, ili ubijede glasače da su održiva opcija za vladavinu. Glavna opoziciona partija imala je odobravajuću ocjenu od samo 6,6 odsto prije nego što je raspušten parlament.