BS Bar: Osuđujemo spin da mi narušavamo međunacionalne odnose

Kako su naveli, razumiju nervozu koju unosi saznanje da su na državnom nivou u zadnjih deceniju i po razbili ovakav model diskriminacije i što je više nego očigledno da će to uraditi i u Baru, već na narednim izborima

5930 pregleda6 komentar(a)
Foto: Bošnjačka stranka

Iz barskog odbora Bošnjačke stranke poručili su da najoštrije osuđuju sramnu, besprizornu i opasnu neistinu i spin da Bošnjačka stranka narušava međunacionalne odnose u Baru te da je njihov put i doprinos u izgradnji prozapadne i multietnničke Crne Gore dobro poznat te da se neće pravdati nikome.

„Međunacionalne odnose, naprotiv, narušavaju oni koji njihovo skretanje pažnje na činjenicu da se lokalna uprava drži zatvorenom za brojčano manjinske narode, a da se oni koriste samo kao rezervoar glasova, nazivaju rušenjem međunacioanlnih odnosa i koji takvim kadriranjem šalju poruku manje brojnim narodima da nisu dovoljno dobri, stručni, kompetentni i znaveni da obavljaju najvažnije javne funkcije i donose odluke“, navodi se u saopštenju te partije.

Kako su naveli, razumiju nervozu koju unosi saznanje da su na državnom nivou u zadnjih deceniju i po razbili ovakav model diskriminacije i što je više nego očigledno da će to uraditi i u Baru, već na narednim izborima.

Oni, kako piše u saopštenju, umjesto manipulacija, floskula i prepadanja navode činjenice. Priložili su spisak, dostupan na sajtu Opštine Bar, izabranih ili postavljenih funkcionera koji donose odluke.

„Koliko je tu Bošnjaka i drugih predstavnika manje brojnih naroda, kao i pripadnika islamske vjere, koji su u Baru trećina stanovništva procijenite sami. Vjerujemo da nije nužno da najviši opštinski funkcioneri dostavljaju popisnice, kako je bilo prijedloga za državnu vlast, da bismo vidjeli više nego očigledni disbalans popisnih rezultata po nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti i zastupljenosti u lokalnoj upravi“, poručili su iz barskog krila Bošnjačke stranke.

Predsjednik Opštine Dušan Raičević, predsjednik Skupštine opštine Bar Branislav Nenezić, Sekretari sekretarijata: Finansije: Ivana Backović – Kultura: Srđan Lekić -Sport i mladi: Goran Simić -Lokalna samouprava: Svetlana Gažević -I movina i investicije: Stefan Šušter - Urbanizam i prostorno planiranje: Branko Orlandić -Privreda: Marina Trceta -Komunalni poslovi i saobraćaj: Milo Markoč -Lokalni ekonomski razvoj: Sanja Mitrović -Glavni administrator: Anita Subašić Marvučić – Menadžer opštine: Stanislava Tanja Bardić.

„Mislimo da je ovo dovoljno za onoga koji želi istini i činjenicama pogledati u oči. Mogli bi nabrajati i dalje i imena i pojave koji svjedoče o više nego očiglednoj marginalizaciji i pokušajima asimilacije bošnjačkog i drugih manje brojnih naroda, te njihove kulture, tradicije, jezika i drugih posebnosti“, poručili su.

Smatraju ovo ozbiljnim pitanjem i spremni su voditi dijalog i tražiti rješenja ukoliko neko želi. Međutim, ono što je sigurno jeste da ćutati neće, poručili su, ni u Baru, ni u Podgorici, niti na međunarodnim adresama, jer legitimitet autentičnog predstavnika bošnjačkog naroda ih obavezuje.