Država četvrti put u isto toliko godina dozvolila prekopavanje iste dionice na Jadranskoj magistrali

Ponovno kopanje magistrale izazvalo je rekaciju građana koji su pozvali Komunalnu policiju koja je izašla na lice mjesta i tom prilikom utvrdila da izvođači radova imaju neophodnu saglasnost

11067 pregleda8 komentar(a)
Foto: Siniša Luković

Na zaprepašćenje mještana i učesnika u saobraćaju, građevinski radnici i mašine su opet, četvrti put u protekle četiri godine, počeli da prekopavaju jednu te istu dionicu Jadranske magistrale u mjestu Opatovo kod Tivta.

Ponovno kopanje magistrale izazvalo je rekaciju građana koji su pozvali Komunalnu policiju koja je izašla na lice mjesta i tom prilikom utvrdila da izvođači radova imaju neophodnu saglasnost za novo prekopavanje jedne te iste dionice državne saobraćajnice, izdato od strane Uprave za saobraćaj Crne Gore.

Ova Uprave je rješavajući po zahtjevu kompanije "CG projekt" sa Cetinja koji joj je podnešen 15.oktobra istog dana toj firmi izdala dozvolu da "CG projekt" iskopa rov u jednoj traci Jadranske magistrale (državnog magistralnog puta M-11, dionica Tivat-Lepetane) u dužini od 320 metara, kao i dva poprečna prekopa ove saobraćajnice "radi postavjanja priključnog elektro-kabla za napajanje planiranog objekta mješovite namjene na katastarskim parcelama 32/2, 32/5, 32/7, 32/2 i 32/2 KO Donja Lastva, opština Tivat".

foto: Siniša Luković

Uprava je dala i saglasnot na Elaborat privremene saobraćajne signalizacije i opreme tokom izvođenja radova, ali u riješenju u koje su "Vijesti" imale uvid, nije navela u kojem će se roku zavštiti ovi novo kopanje Jadranske magistrale u Tivtu.

"Ovo je zemlja kakve nema nigdje u svijetu. Četvrti put u četiri godine uz državnu saglasnost, raznorazni investortori i izvođači radova prekopavaju ovaj dio magistrale na dionici koja je po obimu prometa, najopterećniji dio drumske saobraćajne infastrukture u cijeloj Crnoj Gori. Pa zar se sve to što su planirali da ovdje urade od provlačenja vodovodne i elektroinfrastrukture nije dalo završiti odjednom, nego treba svako malo da se ponovno kopa i dodatno oštećuje već ionako devastirani najbitniji put koji postoji na Crnogorskom primorju. Ovo prelazi granice cirkusa i šale, u svakom pogledu", komentariosao je jedan od mještana, sa nevjericom gledajući radnike i mašine kako ponovo razvaljuju asftalt i kopaju rovove u trupu ceste.

Inače, Jadranska magistrala na Opatovu je u protekle četiri godine već tri puta bila prekopavana radi postavljanja nove infrasrukture u trup te saobraćajnice.

foto: Siniša Luković

Prvo je 2020. godine ovuda Regionalni vodovod Crnogorsko primorje iz Budve provukao trasu svog cjevovoda od Tivta prema Herceg Novom, potom je dvije godine za redom budvanska firme Electro Team ovdje za potrebe CEDIS-a kopala rov i polagala novi 35kV elektrokabal za napajanje Tivta iz pravca Herceg Novog, da bi potom u maju ove godine budvanska kompanija Gugi commerc kopala put radi provlačenja 0,4 kV elektro kabla za napajanje objekta svog budućeg hotela na Opatovu.

Tivatska policija je inače, protiv vlasnika Gugi Commerca, Branislava Savića-Gugija u februaru ove godine podnijela krivičnu prijavu zbog sumnje da je on hotel na Opatovu gradio mimo izdate mu građevinske dozvole, odnosno da je "bez pribavijene građevinske dozvole i tehničke dokumentacije ovdje sagradio preko 1.100 m2 stambenog prostora i tom prilikom nanio štetu budžetu Crne Gore preko 100.000 eura".

Iako je ta prijava podnešena u februaru Gugi Commerce je tri mjeseca kansije uz dozvolu Uprave za saobraćaj Crne Gore prekopavao magistralu da u njenom trupu postavi elektrokabel za napjanje objekta, a tom su prilikom radnici ove kompanije nepažnjom probili par godina ranije postavljenu cijev Regionalnog vodovoda koja vodi za Herceg Novi.