BiH: Maloljetniku koji je ubio policajca jednomjesečni pritvor

Napad maloljetnika označen je kao teroristički čin

6265 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Maloljetniku koji je u četvrtak u policijskoj stanici u Bosanskoj Krupi nožem ubio jednog i ranio drugog policajca, određen je jednomjesečni pritvor, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK).

Napad maloljetnika označen je kao teroristički čin.

Pritvor je određen na zahtjev Tužilaštva, kako bi bile nastavljene istražne radnje, vještačenja i kako bi prikupili sve činjenice u vezi sa krivičnim djelom.

Dan nakon napada, policija je uhapsila osam osoba u Bosanskoj Krupi i Bihaću, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH), koji se dovode u vezu s počinjenim krivičnim djelom.

Uključene su državne i entitetske sigurnosne agencije, a kontaktiran je i EUROPOL i radi se na identifikaciji osoba koje su sa napadačem bile u kontaktu.

Iz policije USK-a naveli su da su izvršeni pretresi stambenih objekata i pronađena određena količina naoružanja, municije, laptopa, telefona, prenosivih USB stikera, veća količina novca, veća količina papirnih listića na arapskom jeziku.

Više detalja o akciji zasad nijesu objavili iz državnog Tužilaštva, niti Državne agencije za istrage i zaštitu koji su sproveli akciju hapšenja.

Tužilaštvo i policija iz Bosanske Krupe nijesu ni demantovali, ni potvrdili medijske navode o vjerski motiviranom potezu dječaka.

Utvrđuje se je li podstican na terorizam i je li povezan s ekstremističkim grupama.