Bivši predsjednik Bolivije Evo Morales tvrdi da je preživio pokušaj atentata

Morales je okrivio vladu predsjednika Arcea za pokušaj atentata, rekavši da je to dio koordinisane kampanje bolivijskih vlasti da ga uklone iz politike

7648 pregleda4 komentar(a)
Morales, Foto: Shutterstock

Bivši predsjednik Bolivije Evo Morales izjavio je da je danas preživio pokušaj atentata, nakon što su, navodno, neidentifikovani muškarci otvorili vatru na njegov automobil.

Morales je tvrdio da su pucnji ispaljeni dok se vozio u bolivijskom regionu Čapare, gdje se uzgaja biljka koke, uporištu bivšeg predsjednika, čiji su stanovnici blokirali glavni autoput prethodne dvije nedjelje u znak protesta zbog novih zakonskih prijetnji protiv Moralesa.

Blokade na putevima i masovna bdenja pogodila su velike gradove i poremetila snabdijevanje hranom i gorivom, pogoršavajući ekonomsku krizu u zemlji.

Morales je okrivio vladu predsjednika Arcea za pokušaj atentata, rekavši da je to dio koordinisane kampanje bolivijskih vlasti da ga uklone iz politike.

Arceova vlada pak tvrdi da je Morales režirao napad na sebe, kako bi povećao popularsnost uoči predsjedničkih izbora sledeće godine.

Morales je u jednoj radio emisiji rekao da su ljudi sa kapuljačama, dok je odlazio od kuće ka radio stanici, ispalili najmanje 14 hitaca u njegov automobil, ranivši njegovog vozača.

Dok su se snimci mobilnog telefona širili internetom na kojima se vidi Moralesov vozač kako krvari iz potiljka, njegove pristalice su pozvale na masovne protestne skupove.

Ranije ovog mjeseca, bolivijski tužioci pokrenuli su istragu o optužbama da je Morales 2016. godine dobio dijete sa 15-godišnjom djevojčicom, klasifikujući taj slučaj kao silovanje. Odbacujući optužbe tvrdnjom da su politički motivisane, Morales je odbio da svjedoči na sudu.

Otkako su se pojavili izvještaji o mogućem hapšenju, Morales je bio skriven u regionu Čapare, u centralnoj Boliviji, gdje su ga, navodno, uzgajivači koke štitili od hapšenja.