Ni bjegunca, ni samokritike: Policija polemiše s mještanima, Balijagić i dalje na slobodi

Iz policije nijesu objasnili kako su u noći ubistva, sve i da je tačno da je bila samo jedna prijava, mještane sela u Vraneškoj dolini ostavili na milost nasilniku, silovatelju i razbojniku, koji je govoto četiri decenije proveo u zatvoru

92771 pregleda94 komentar(a)
Osumnjičen za dvostruko ubistvo: Alija Balijagić, Foto: Uprava policije

Policija od petka veče ne uspijeva da uđe u trag odbjeglom Aliji Balijagiću, osumnjičenom za dvostruko ubistvo, a umjesto konkretnih rezultata potrage, u koju je uključena i vojska, juče je otvorila polemiku sa mještanima bjelopoljskog sela Sokolac, tvrdeći da im nijesu danima prijavljivali naoružanog nezvanog gosta.

Na dan kada su sahranjeni u petak veče ubijeni brat i sestra, Jovan (60) i Milenka Madžgalj (69), iz Uprave policije je saopšteno da su mještani samo na dan zločina prijavili da se Balijagić naoružan kreće tim krajem.

Ipak, nijesu objasnili kako su u petak veče, sve i da je tačno da je bila samo jedna prijava, mještane sela u Vraneškoj dolini ostavili na milost i nemilost nasilniku, silovatelju i razbojniku, koji je govoto četiri decenije proveo u zatvorima.

Balijagić je, kako se sumnja, petak, oko 21.10 sati, u Sokocu ubio brata i sestru, a potom pobjegao.

Kuća u kojoj su ubijeni brat i sestra Madžgaljfoto: Jadranka Ćetković

Nakon ubistva, mještani Sokoca kazali su za “Vijesti” da se Balijagić danima, naoružan puškom, kretao selima iznad Bijelog Polja.

Predsjednik Mjesne zajednice Tomaševo Vesko Gogić u subotu je kazao za “Vijesti” da policija deset dana nije ništa uradila da pronađe Balijagića.

I Dragan Grba iz Sokoca tvrdi da su njegove komšije prijavljivale Balijagića, ali da policija nije reagovala.

“Balijagić se više dana kretao i prije tri dana njega je prijavio Milija Zejak, ali niko nije reagovao. Sinoć, kada se ne vidi prst pred okom, nadlijetali su helikopterom, a danas ih nema”, kazao je u subotu Grba.

Uprava policije oglasila se više od 24 sata nakon tih optužbi, tvrdeći da je Balijagić prvi put prijavljen tek na dan ubistva, i da im je tada rečeno da se nalazi u Sokocu i da posjeduje pušku.

“Nisu tačni navodi da je ovo lice više puta prijavljivano Upravi policije, jedina prijava iz MZ Tomaševo, u odnosu na A. B. zaprimljena je 25. oktobra, tačnije na dan kada je krivično djelo i izvršeno. Navedena prijava se odnosila se na okolnost da se lice A. B. nalazi u zaseoku Sokolac i da posjeduje pušku. Tada su policijski službenici, odmah, bez odlaganja postupili po prijavi i izašli na lice mjesta gdje nije zatečeno prijavljeno lice, već se ono u međuvremenu udaljilo. Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Bijelo Polje su tokom čitavog dana 25. oktobra, do predvečernjih časova, vršili obilazak terena, kao i upravo objekat stanovanja sada smrtno stradalih lica, kao i druge lokalitete gdje borave mještani u cilju prikupljanja više informacija. Tom prilikom A. B. nije pronađen”, zvanično su saopštili sinoć iz Uprave policije.

Objasnili su da je riječ o terenu takve konfiguracije “gdje se lice moglo sakriti i u relativnoj blizini, a da nije bilo u perimetru i vidokrugu policijskih službenika”.

Ipak, postavlja se pitanje kako policajci, ako su tokom čitavog dana patrolirali Sokocem i obišli i kuću u kojoj su u 21.10 sati ubijeni brat i sestra Madžgalj, nijesu pronašli Balijagića, ako je, kako je to dan ranije saopštio ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, on “nekoliko sati prije izvršenja krivičnog djela boravio u domaćinstvu stradalih, koji su ga ugostili...”

Vojnici u selu

Uprava policije tvrdi da su od petka veče sve njihove raspoložive snage na terenu, a u subotu policajcima se u potrazi za Balijagićem priključila i vojska.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) brigadni general Zoran Lazarević najavio je juče da će vojnici noćiti u selu Sokolac, kako bi mještanima pomogli da prevaziđu strah od osumnjičenog za ubistvo.

Uprava policije sinoć je saopštila da nastavljaju intenzivne aktivnosti na potrazi za Balijagićem.

Istakli su da je pored operativnog sastava Regionalnog centra bezbjednosti “Sjever”, koji obuhvata devet odjeljenja i stanica policije na sjeveru Crne Gore, stavljen na raspolaganje i kompletan operativni sastav drugih organizacionih jedinica Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova:

“Kako bi u što skorijem vremenskom periodu ovo lice bilo locirano i lišeno slobode. U potrazi za ovim licem koristi se najsofisticiranija tehnika kojom raspolaže Uprava policije”.

Objašnjavaju da su se u potragu za Balijagićem, na zahtjev ministra Šaranovića, uključile i specijalne jedinice VCG.

“Koje zajedno sa službenicima Uprave policije - Ministarstva unutrašnjih poslova, preduzimaju mjere i radnje na lociranju A. B. i njegovog lišenja slobode”.

I sinoć su iz te bezbjednosne institucije ponovili apel građanima da budu oprezni, ali i da im pomognu ukoliko imaju bilo kakve informacije o Balijagiću:

“Naglašavamo da se radi o licu koje je trenutno naoružano, koje se još uvijek nalazi na slobodi, te apelujemo prije svega na sve mještane Tomaševa i okolnih sela, ali i sve građane Crne Gore, da sva saznanja koja imaju u odnosu na ovo lice odmah i bez odlaganja podijele sa policijom pozivom na broj dežurne službe Odjeljenja bezbjednosti Bijelo Polje 067/184-844 ili na besplatni broj 122, najbližoj policijskoj stanici ili na drugi način. Građani svoja saznanja o ovom licu policiji, pozivom na ove brojeve, mogu saopštiti i anonimno. Pomoć lokalnog stanovništa je Upravi policije od izuzetne važnosti budući da je riječ o velikom razuđenom terenu, koji je velikim dijelom nepristupačan, te je svaka informacija u ovom momentu dobrodošla... Takođe, apelujemo na stanovnike Bijelog Polja, naročito mještane pomenutog sela, da budu oprezni, ostanu u svojim objektima stanovanja i ne dozvole ulazak u iste nepoznatim licima, dok policija preduzima sve aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju stavljanja bezbjednosne situacije pod kontrolu i lišenja slobode izvršioca”.

Kazali su da policija u saradnji sa Vojskom sprovodi intenzivne aktivnosti - vrše ciljanu pretragu terena i obilaze sve pozicija za koje se može pretpostaviti da mogu poslužiti Balijagiću za boravak i skrivanje.

Naglašavamo da se radi o licu koje je trenutno naoružano, koje se još uvijek nalazi na slobodi, te apelujemo prije svega na sve mještane Tomaševa i okolnih sela, ali i sve građane Crne Gore, da sva saznanja koja imaju u odnosu na ovo lice odmah i bez odlaganja podijele sa policijom pozivom na broj dežurne službe Odjeljenja bezbjednosti Bijelo Polje 067/184-844 ili na besplatni broj 122, najbližoj policijskoj stanici ili na drugi način”, apelovali su juče iz Uprave policije

Nastava onlajn dok je Balijagić na slobodi

Nastava u školama “Krsto Radojević” u Tomaševu i JU OŠ “Milovan Jelić” u Pavinom Polju do daljeg će se odvijati onlajn.

To je, uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, odlučeno zbog novonastale situacije u kojoj je ugrožena bezbjednost stanovništva na području bjelopoljskih mjesta Tomaševo i Pavino Polje.

Nastava će se odvijati onlajn dok se ne stvore uslovi za bezbjedan dolazak i boravak djece u školi.