Odložena kontrola optužnice protiv optuženih za šverc 60 kilograma kokaina

Sudija Vesna Kovačević je kazala da nijesu ispunjene procesne pretpostavke da se ročište održi jer okrivljeni Kulić nije primio sudski poziv

5558 pregleda0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović

U Višem sudu u Podgorici danas je za 20. novembar odloženo ročište za kontrolu optužnice protiv Miloša Kulića i Dejana Rovčanina, optuženih za šverc oko 60 kilograma kokaina na brodu „Jadran“.

Sudija Vesna Kovačević je kazala da nijesu ispunjene procesne pretpostavke da se ročište održi jer okrivljeni Kulić nije primio sudski poziv.

Sudija je navela da je advokat Dragan Mitrić, branilac okrivljenog Kulića, sudu dostavio podnesak 24. oktobra u kojem traži da se odloži ročište za kontrolu optužnice, jer je nedavno angažovan kao branilac. Naveo je da mu je potrebno vrijeme da izvrši uvid u spise predmeta i pripremi se za ročište.

Dodao je da se Kulić nalazi na adresi u Plužinama, da zbog toga nije primio poziv, te da je pogrešna adresa navedena u optužnici da se nalazi u Tivtu. Takođe je kazao da Kulić nije obaviješeten, već da se iz štampe saznaje da je protiv njega podignuta optužnica.

Siniša Milić, državni tužilac upućen na rad u Specijalno državno tužilaštvo (SDT), kazao je početkom septembra na glavnom pretresu u Višem sudu u Podgorici da je SDT predao optužnicu protiv Miloša Kulića, koji je izgubio status svjedoka saradnika u sudskom predmetu brod “Jadran”. Tužilac je tada kazao da je optužnicom protiv Kulića obuhvaćen i okrivljeni Dejan Rovčanin.

Miloš Kulić, koji je bio glavni svjedok tužilaštva, dao je iskaz pred Višim sudom u novembru prošle godine. On je tada odustao od prethodne izjave koju je dao u istrazi SDT-u, kojom je označio učesnike u švercu kokaina.

U kratkom obraćanju sudu, Kulić je izjavio da je ranije izjavu dao u strahu i pod prijetnjom. Nije objašnjavao ko mu je prijetio.

Državna tužiteljka u SDT-u Jelena Protić predložila je da mu se ukine status svjedoka saradnika. Nakon toga sud je donio rješenje kojim je Kuliću ukinut status svjedoka saradnika.

U optužnici specijalnog tužioca se navodi da su za šverc oko 60 kilograma kokaina okrivljeni Vladimir M. Račić, koji je u bjekstvu, Dejan D. Rovčanin, Duško V. Radenović, Radomir R. Osmajić i Vojin M. Stupar. Prema navodima optužnice, u cilju realizacije kriminalnog plana, okrivljeni Duško Radenović zajedno sa Milošem Kulićem, stariji vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore, koji je rješenjem Višeg suda u Podgorici određen za svjedoka saradnika, su 17. aprila 2019., po prethodnom dogovoru, sa umišljajem podstreknuti na izvršenje krivičnog djela od okrivljenih Račića i Rovčanina. Okrivljeni Račić i Stupar su kao saizvršioci izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojne droge u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, dok je i Radenović počinio ista krivična djela. Okrivljeni Račić i Rovčanin su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 1, a okrivljeni Radenović, Osmajić i Stupar stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 2, krivičnog zakonika Crne Gore.