Novaković: Kako će Opština Bar potrošiti milion eura dnevno do kraja godine?

On je pomenuo da su kapitalni izdaci za rasvjetu i elektrosnabdijevanje, projektovani na 600.000 eura, sada rebalansom podignuti na milion eura, a koji su za devet i po mjeseci realizovani u iznosu od 5.254 eura, to jest oko 550 eura mjesečno. Sada do Nove godine po ovom osnovu treba trošiti dnevno 16.600 eura, i to svakog, a ne samo radnog dana, ocijenio je Novaković

6423 pregleda8 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube

Predsjednik partije Biram Crnu Goru – Biram Bar i dobornik u barskoj skupštini, Radomir Novaković Cakan, saopštio je da je rebalans opštinskog budžeta sa 45 na 64,7 miliona eura vijest koja bi trebalo da obraduje sve Barane, ali se pita da li će i kako taj novac uopšte moći da se potroši.

“Na upravo okončanoj sjednici SO Bar usvojen je rebalans opštinskog Budžeta koji je sada dostigao rekordan iznos od 64,71 miliona eura, što je za 19,65 miliona više u odnosu na prvobitni budžetski plan za 2024. godinu i to bi, u principu, trebala da bude vijest koja će obradovati sve stanovnike naše opštine, ali...”, napisao je Novaković.

Dodao je da se to “ali” u ovom slučaju odnosi na bojazan kako će se ovaj novac potrošiti, odnosno, da li će teoretski biti moguće da se do kraja godine ovaj novac namjenski utroši, pogotovo kada je u pitanju kapitalni budžet čija realizacija direktno utiče na kvalitet života svih stanovnika opštine i kvalitet sveukupne barske turističke ponude.

“U praksi, kako stvari stoje, kada odluka o rebalansu Budžeta bude objavljena u Službenom listu i time stupi na snagu, barska vlast će do kraja godine morati da troši bezmalo milion eura svakog radnog dana- kako bi ostvarila kapitalne izdatke koji su sada 34,15 miliona eura, a bili su projektovani na 25,15 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Naglasio je da su od prvog januara do 15. oktobra ove godine, ukupni izdaci kapitalnog budžeta bili 7,73 miliona eura, svega nešto oko 30 odsto.

Ovim povodom, kao odbornik Biram Crnu Goru, napisao je, da je skupštinske govornice konkretno pitao čelnike opštine i resornog sekretarijata kako je moguće da je u navedenom periodu za lokalne puteve utrošeno samo 77.324 eura, iako je prvobitni budžetski plan za ovu namjenu u 2024. godini bio 6,4 miliona eura, a sada po rebalansu 9,5 miliona eura.

“Pitao sam, i nisam dobio konkretan odgovor, pa sad pitam javno- koja će to mašinerija i na kojim potezima uraditi rekonstrukciju starih, odnosno izgradnju novih lokalnih puteva, u vrijednosti od devet i po miliona eura, samo u novembru i decembru ove godine?”, riječi su Novakovića.

On je pomenuo i drugi slučaj a to je da su kapitalni izdaci za rasvjetu i elektrosnabdijevanje, projektovani na 600.000 eura, sada rebalansom podignuti na milion eura, a koji su za devet i po mjeseci realizovani u iznosu od 5.254 eura, to jest oko 550 eura mjesečno. Dakle, sada do Nove godine po ovom osnovu treba trošiti dnevno 16.600 eura, i to svakog, a ne samo radnog dana, ocijenio je.

Ništa manje bitno pitanje za građane i građanke Bara, kako je naveo, su kanalizacija i kolektori za koje je bilo budžetirano 1,8 miliona eura, od kojih je utrošeno cijelih 10.361 eura i to u situaciji kada, kako je ocijenio, postoje najveća turistička naselja opštine bez ijednog metra kanalizacije.

Bar se gradi, to se vidi na svakom koraku, ali, od te gradnje dobitak imaju samo investitori, misli Novaković i pita kakva je i kolika dobit građana? Dodao je da je situacija sa investicijama u infrastrukturu dovoljno je opisana samo u ova tri primjera. Pored toga, investicione aktivnosti nisu ravnomjerno raspoređene na svih 12 barskih mjesnih zajednica, već na svega tri ili četiri, napisao je.

“Aktuelna vlast u Baru sada priča o zatvorenom bazenu, a on se gradi državnim novcem na državnom zemljištu. Da neko ne bi pomislio da je ovo kritizerstvo, podsjetiću javnost i lokalnu vlast da je u mom mandatu na mjestu predsjednika SO Bar, kada je naša partija bila dio vladajuće koalicije u Baru, pokrenut investicioni ciklus koji je obuhvatao projekte kao što su azil, dnevni centar, kuća maslina, obnova bioskopa, nadvožnjak, podmorski ispust u Sutomoru, 19 kilometara fekalne i atmosferske kanalizacione mreže, da pobrojim samo neke. I sve to bez rekordnog budžeta”, poručio je u saopštenju.

On je građanima i građankama Bara poručio da uspjehe lokalne vlasti cijene po tome što konkretno rade na terenu za poboljšanje kvaliteta njihovih života, a ne po njihovom hvalisanju o uspjesima u rebalansu budžeta.

“O njihovim „uspjesima“ kada su u pitanju ostvarivanja ličnih prava putem tužbi protiv svog poslodavca, to jest protiv Opštine Bar, nekom drugom prilikom”, zaključio je.