Armenko: Kvalitet rada Ustavnog suda poboljšan zahvaljujući podršci Ambasade SAD

Kako se navodi, podrška se posebno odnosila na donaciju izuzetno vrijedne informatičke opreme, bogaćenje fonda biblioteke i obezbjeđivanje prevoda odluka Evropskog suda za ljudska prava

3157 pregleda1 komentar(a)
Rajzing Rajnke i Armenko, Foto: Ustavni sud

Kvalitet rada Ustavnog suda značajno je poboljšan zahvaljujući dugogodišnjoj podršci američke Ambasade u Podgorici, kazala je predsjednica najviše sudske instance Snežana Armenko.

Ona je to rekla na sastanku sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke.

“Armenko je zahvalila na podršci koju Ambasada SAD pruža Ustavnom sudu već dugi niz godina i zahvaljujući kojoj je kvalitet rada Ustavnog suda značajno snažio”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, podrška se posebno odnosila na donaciju izuzetno vrijedne informatičke opreme, bogaćenje fonda biblioteke i obezbjeđivanje prevoda odluka Evropskog suda za ljudska prava.

“Kao i priliku da sudije i savjetnici posjete institucije SAD-a koje ostvaruju zaštitu ljudskih prava i da u neposrednim razgovorima, na ekspertskom nivou, steknu iskustva o njihovom načinu i organizaciji rada”, dodaje se u saopštenju.

Rajzing Rajnke i Armenko su se saglasile da je važno rješavanje pravnih pitanja predugog trajanja postupaka restitucije, posebno postupaka u kojima su podnosioci američki državljani.

Armenko je ukazala na najnoviju ustavnosudsku praksu u toj oblasti, kojom je Ustavni sud prvi put obavezao Vladu Crne Gore i nadležne organe na pravosnažno okončanje postupaka obeštećenja i donošenje odgovarajućih odluka, u roku koji je odredio Ustavni sud.

Ona je, kako je saopšteno, predstavila viziju djelovanja Ustavnog suda u budućnosti kako bi se ostvarila brzina, efikasnost, transparentnost i konzistentnost u postupanju.

Armenko je predočila i glavne izazove sa kojima se Ustavni sud suočava, kao što su nedovoljna kadravska popunjenost i snaženje finansijske nezavisnosti.

“Rajzing Rajnke i Armenko su iskazale spremnost za dodatno jačanje međusobne saradnje kroz konkretne projektne aktivnosti kojima će se dalje snažiti položaj, samostalnost i nezavisnost Ustavnog suda”, navodi se u saopštenju.