Ibrahimović: Dvodržavno rješenje jedini put ka trajnom miru na Bliskom istoku

Iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova (MVP) su saopštili da su šefovi diplomatija 43 države na Regionalnom forumu Unije za Mediteran u Barseloni razgovarali o aktuelnoj reformi organizacije i najvažnijim regionalnim izazovima, s posebnim naglaskom na krizu na Bliskom istoku

2094 pregleda1 komentar(a)
Ibrahimović i Safadi, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Dvodržavno rješenje jedini je put ka uspostavljanju trajnog mira na Bliskom istoku, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović.

On je danas učestvovao na Regionalnom forumu Unije za Mediteran u Barseloni, na poziv potpredsjednika Evropske komisije Žozepa Borelja, ministra vanjskih poslova i iseljenika Jordana Ajmana Safadija i ministra za vanjske poslove, Evropsku uniju (EU) i saradnju Španije, Hose Manuela Albaresa.

Iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova (MVP) su saopštili da su šefovi diplomatija 43 države razgovarali o aktuelnoj reformi organizacije i najvažnijim regionalnim izazovima, s posebnim naglaskom na krizu na Bliskom istoku.

Ibrahimović je poručio da je Crna Gora spremna da pruži maksimalni doprinos i da će nastaviti da bude konstruktivan partner, kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou, služeći kao most za dijalog i saradnju.

Govoreći o trenutnoj situaciji na Bliskom istoku, on je ocijenio da sve države moraju raditi zajedno, sa ciljem obezbjeđivanja prekida vatre i omogućavanja punog poštovanja međunarodnog prava i humanitarnih principa.

„Osuđujemo svaki čin nasilja nad civilima i pozivamo na deeskalaciju, dijalog i intenziviranje diplomatskih napora. Dvodržavno rješenje je jedini put ka uspostavljanju trajnog mira”, istakao je Ibrahimović.

On je naveo da je Mediteran oduvijek bio raskrsnica civilizacija i putokaz za konstruktivan napredak.

Ibrahimović je naglasio značaj još bliže saradnje, zasnovane na zajedničkim interesima, koji se, kako je kazao, prije svega ogledaju u očuvanju mira i stabilnosti, kao preduslova za dalji ekonomski i sveukupni razvoj.

„U obraćanju se osvrnuo i na agresiju Rusije na Ukrajinu, koja predstavlja prijetnju ne samo evropskoj bezbjednosti, već i demokratiji i međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima“, navodi se u saopštenju.

Ibrahimović je kazao da će Crna Gora nastaviti da pruža punu podršku Ukrajini u odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

On je, kako je saopšteno, podsjetio na uspješnu saradnju Crne Gore sa Unijom za Mediteran, u organizaciji ovogodišnje Ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković“.

„Imamo posebnu odgovornost prema mladim diplomatama, budućim donosiocima odluka i našoj zajedničkoj budućnosti“, rekao je Ibrahimović.

On je poručio da Crna Gora, ponosna na vjekovnu tradiciju različitosti, ostaje nepokolebljivo privržena evropskim i evroatlantskim vrijednostima, dobrosusjedskim odnosima i multilateralizmu.

Iz MVP su naveli da se Ibrahimović, na marginama foruma, sastao sa Safadijem, kao i da je razgovarao sa direktorom Evropskog ekonomskog socijalnog komiteta Oliverom Ropkeom i zamjenikom ministra vanjskih poslova Saudijske Arabije Validom bin Abdulkarim El-Khereijiem.