Vanji Jovićević nagrada za najbolju mladu glumicu

Međunarodni festival glumca “Zaplet 16” u Banjaluci zatvoren nastupom Gradskog pozorišta Podgorica

1978 pregleda1 komentar(a)
Vanja Jovićević, Foto: Gradsko pozorište Podgorica

Predstavom “Mislim da treba da razgovaramo” zatvoren je takmičarski dio Međunarodnog festivala glumca “Zaplet 16” u Banjaluci, koji je održan u produkciji Gradskog pozorišta Jazavac od 20. do 26. oktobra.

Gradsko pozorište Podgorica predstavljeno je na najbolji mogući način, što se pokazalo i kroz aplauz publike, ali i nagrade... Prema odluci stručnog žirija, nagradu za najbolju mladu glumicu osvojila je Vanja Jovićević za ulogu Mire u predstavi “Mislim da treba da razgovaramo”.

Žiri su činili teatrolog iz Banjeluke Mladen Šukalo, reditelj Nikola Bundalo i Belinda Stijak iz Narodnog pozorišta RS.

“Jovićević svojim stvaralačkim angažmanom i predanom igrom nosi ritam predstave i odlično se snalazi u vrlo zahtjevnim njenim cjelinama... U svakoj od tih cjelina Jovićević uspijeva da vjerodostojno predstavi razvojni luk junakinje koju tumači”, navodi žiri u obrazloženju.

Jovićević je kazala da nagradu doživljava kao priznanje njenom sveukupnom dosadašnjem glumačkom radu i rastu...

“Mislim da nagrada glumcu stiže kao priznanje za glumački rast, a ne za jednu konkretnu ulogu, barem ja tako osjećam da je u mom slučaju. Ovo jeste najteža uloga koju sam imala do sada, ali ipak smatram da su prethodne godine rada, truda i nekih odricanja doprinijele da kao glumica stasam i sazrim i pomjerim granice svojih mogućnosti nekoliko polja naprijed. Zahvalna sam žiriju što je to prepoznao, zahvalna sam mom matičnom pozorištu, kolegama koji čine ansambl predstave, a hvala i mojoj porodici i prijateljima koji su mi najveća podrška svih ovih godina... Hvala publici što je uvijek tu, što prati i navija za moje uspjehe”, rekla je Jovićević.

Nagrada publike za najboljeg glumca večeri, a koja se dodjeljuje svake večeri nakon igranja, pripala je Milivoju Mišu Obradoviću.

Iz Gradskog pozorišta Podgorica su kazali da su “beskrajno ponosni na stalnu članicu Vanju Jovićević, kao i nagradu koju donosi svojoj matičnoj kući a na radost svih nas”, a čestitke su uputili i saradniku Obradoviću, “uz zahvalnost što je uvijek cijelim srcem dio našeg tima”...

Vršiteljka dužnosti direktorke Gradskog pozorišta Ivona Čović Jaćimović istakla je da će festivali takmičarskog karaktera u budućnosti biti prioritet te teatarske kuće.

“Gradsko pozorište Podgorica, u svoje prioritetne ciljeve za narednu godinu planira isključivo festivale takmičarskog karaktera, s tim u vezi vjerujemo da će ta vrsta razmjene umjetničkih stvaralaštava i mogućih nagrada unaprijediti imidž Gradskog pozorišta i Glavnog grada”, poručila je ona.

Na ovogodišnjem festivalu koji se održao pod sloganom “Punom parom” u takmičarskom programu su, pored predstave Gradskog pozorišta učestvovali i: “Kauboji” pozorišta Prijedor, “Kako sam naučila da vozim” Hartefakta, “Kramer protiv Kramera” Beogradskog dramskog pozorišta, “Cure” Kolektiva Igralke/HNK Rijeka i “Smrt čoveka na Balkanu” Narodnog pozorišta Kikinda.

Predstava “Kako sam naučila da vozim” Hartefakt pozorišta iz Beograda, a u režiji Tare Manić, proglašena je najboljom na festivalu “Zaplet”, a glumci iz nje su osvojili i nagrade. Najboljom glumicom proglašena je Marta Bogosavljević za ulogu Malecke, a nagradu za najboljeg glumca žiri je dodijelio Svetozaru Cvetkoviću, iz iste predstave. Najbolji mladi glumac je Miroslav Sinkić za ulogu Branka Marića u predstavi “Kauboji” pozorišta Prijedor, odlučio je žiri... Po ocjeni publike, najbolja predstava je “Kauboji” sa ocjenom 4,97, a po njihovim glasovima, glumci večeri bili su Snježana Mišić, Marko Vukosav, Marta Bogosavljević, Andrija Kuzmanović, Anja Sabol i Milivoje Obradović.