Potvrđen prvi slučaj oboljevanja od zarazne bolesti riba

"Infekcija je potvrđena kod dvije kernje iz mora, koje su dostavljene od strane Instituta za biologiju mora (IBM). Bolest se prenosi sa oboljele na zdravu ribu kontaktom, kontaminiranom vodom i alatom, a prenosi se i vertikalno", navodi se u saopštenju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove

7106 pregleda0 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore

U molekularno-dijagnostičkoj (PCR) laboratoriji Specijalističke veterinarske laboratorije potvrđen je prvi slučaj obolijevanja od zarazne bolesti riba – virusna encefalopatija i retinopatija (VER), saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

"Infekcija je potvrđena kod dvije kernje iz mora, koje su dostavljene od strane Instituta za biologiju mora (IBM). Bolest izaziva Betanodavirus iz familije Nodaviridae. Bolest se prenosi sa oboljele na zdravu ribu kontaktom, kontaminiranom vodom i alatom, a prenosi se i vertikalno. Oboljeva veliki broj vrsta riba. Bolest je utvrđena kod riba u moru i za sada nema nikakvih simptoma na ribama koje se uzgajaju u kavezima. Inače, bolest je u prethodnom periodu detektovana i u drugim zemljama Mediterana", navodi se u saopštenju.

Iz UBHVFP su dodali da su simptomi bolesti nepravilno plivanje (vrtložno ili poput igle), sljepilo inficiranih riba, tamnjenje kože, anoreksija i dr.

"Može doći do visokog mortaliteta, naročito kod mlađi. Jako je bitno na kaveznim sistemima pojačati sanitarne mjere, kako se bolest ne bi prenijela na njih, pošto je riba brancin veoma osjetljiva na ovu bolest.

Stoga, apelujemo na uzgajivače riba da se u slučaju značajnijeg mortaliteta na kavezima ili promjena u zdravstvenom stanju što prije obrate nadležnoj veterinarskoj službi. Bolest se ne prenosi na ljude i ne predstavlja nikakav rizik ljudskom zdravlju", zaključuje se u saopštenju.