Mnogo drugačijih 4:0 u Madridu

Barselona je identičnim rezultatom kao i 2022. sa Ćavijem Ernandesom na klupi srušila Real u gostima, ali ovog puta je sve, ipak, drugačije

9609 pregleda4 komentar(a)
Barsa ponovo pleše zahvaljujući njemu: Hansi Flik, Foto: Susana Vera/Reuters

Posljednji put kada smo u Madridu poraženi 4:0 od Barselone osvojili smo La ligu i Ligu šampiona - poručio je Karlo Anćeloti nakon novog debakla identičnim rezultatom njegovog Reala od najvećeg rivala na “Santjago Bernabeuu”.

Ako neki trener u svijetu fudbala ima pravo da ovako razmišlja, onda je to svakako legendarni Italijan koji je tokom prethodnih godina činio mnogo veća čuda od toga da u sezoni koja je tek krenula sustigne Barsinih plus šest na vrhu tabele.

Ipak, za razliku od te 2022, kada je “poker” Barselone stigao u trenutku dok je Real praktično već stavljao ruke na pehar u La Lige, sada i “stari vuk” kakav je Anćeloti zna da će se ove sezone i “blaugrana” pitati mnogo više.

- Nije bilo baš zabavno posljednjih godina biti navijač Barselone, čak je i najveći Lionel Mesi jedva čekao do ode i isključi se iz svega. Onda je došao Hansi Flik, Barsa je počela da dobija, bila je dobra, ali svi su čekali dvije utakmice koje bi zaista trebalo da pokažu i koliko - Bajern Minhen u Ligi šampiona i Real u prvenstvu - napisao je “Atletik”.

Ako su ta dva derbija bili zaista pravi test, onda ih je Flikova ekipa položila sa čistom desetkom u svega tri dana - razbijajući dva giganta 4:1, pa 4:0.

Šta je drugačije?

Šta se promijenilo za dvije i po godine? Prije svega trener. Iako će Ćavi Ernandes uvijek biti jedna od najvećih legendi katalonskog velikana, iako je promovisao mnogo mladih igrača, njegova Barsa čak ni u šampionskoj sezoni nije odavala utisak da u ekipi sve štima kako bi trebalo.

S druge strane, ove sezone se u svakom Barsinom meču osjećaju energija i samopouzdanje, osjeća se da igrači uživaju u igri - čak i kada na terenu možda ne ide kako treba.

- Ono što je Flik uradio je nevjerovatno, ne samo sa mnom nego i sa svim igračima - toliko sigurno se osjećamo i opušteno da mislim da se vidjelo i protiv Reala - istakao je Robert Levandovski, koji je sa dva gola “načeo” Real.

Iako su dres kluba sa “Nou kampa” 2022. i dalje nosile pojedine legende iz slavnih dana (Serđo Buskets, Đerar Pike i Đordi Alba), današnji sastav izgleda mnogo jače i kompaktnije. Uz iskusnog golgetera Levandovskog i nešto manje iskusnog majstora Rafinje, Barsa danas - baš kao i u danima najveće slave - pleše na krilima svoje djece.

Tako je prije dvije noći gol postigla senzacija Lamin Jamal (sa 17 godina i 106 dana najmlađi strijelac u istoriji “el klasika”), super asistencijom za Levandovskog Real je otvorio Mark Kasado, dok je Pau Kubarsi vodio velike bitke sa paklenim tandemom Kilijan Mbape - Vinisijus Žunior. Pedri i Dani Olmo su odavno ozbiljni igrači, a golman Injaki Penja je pokazao da na njega može da se računa.

Još jedna bitna stvar - šest bodova više od Reala sa ovakvom igrom Barselone, koja (ako se izuzme Osasuna) praktično bez mnogo napora dobija “male mečeve”, na kraju bi mogli da budu odlučujući.

- Moramo ovako da nastavimo, korak po korak. Kako smo do sada radili isto će biti i dalje”, naglasio je Flik.

Flik uništio Real

Mediji iz Katalonije očekivano veličaju pobjedu Barselone, ali to čine i madridski, pa je “Marka” imala jasan naslov.

- Flik uništio Real Madrid.

Čuveni list dodaje.

- Bila je to Barselonina taktička lekcija Anćelotiju.

I madriski mediji veličaju trijumf Barselone: Naslovnice “Marke” i “Asa"foto: Marca, As

Istorija - najčešća je riječ koju koriste listovi bliski Barseloni.

- Fenomenalna Barsa u drugom poluvremenu ispisala još jednu istorijsku noć na Bernabeuu - piše “Mundo Deportivo”.

- Istorijski udarac Barselone - dodaje “Sport”.

Rekord je živi, ali Hansija ne zanima

Real dugo nije gubio, a protiv najvećeg rivala imao je priliku da izjednači rekord neporaženosti koji je sa 43 utakmice držala upravo Barselona. Ipak, serija je prekinuta na najbolniji mogući način, pa je rekord i dalje Barsin.

- Prekinuli smo seriju Reala od 42 utakmice bez poraza? To me ne zanima, fokusiram se na svoje igrače i na naš plan igre - kaže Flik.

Jamal: Možda nisu znali da imam i desnu nogu

Lijevu nogu Lamina Jamala Evropa je već dobro upoznala, a onda je sjajan gol u “el klasiku” postigao desnom.

- Možda igrači Reala nisu znali da imam i desnu nogu, koristim je kada je potrebno, kao večeras - rekao je Jamal.

Mladi maestro Barselone još jednom je ponovio da se svi osjećaju kao da su najbolji tim na svijetu.

- Zaista je tako. Mnogi su govorili da možemo da dobijamo samo manje utakmice - sada smo slavili protiv Reala i pokazali da smo veliki - zaključio je Jamal.