Hrvatska kupuje nove tenkove Leopard

O tome su danas u Berlinu razgovarali hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić i njemački ministar odbrane Boris Pistorijus

2522 pregleda8 komentar(a)
Tenk Leopard (Ilustracija), Foto: Beta/AP

Hrvatska će isporučiti Ukrajini dio svojih tenkova i borbenih vozila, a od Njemačke kupiti do 50 novih tenkova Leopard, saopštilo je danas hrvatsko Ministarstvo odbrane.

O tome su danas u Berlinu razgovarali hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić i njemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Kako je navedeno u saopštenju, glavna tema sastanka bila je opremanje i modernizacija Hrvatske vojske s naglaskom na nabavku novih tenkova Leopard 2A8.

Njemačka je pozvala Hrvatsku da se priključi njemačkom programu zajedničke nabavke glavnog borbenog tenka Leopard 2A8.

Ministri su potpisali pismo namjere kojim su iskazali spremnost da se iz hrvatskih zaliha Ukrajini u prvoj isporuci isporuči 30 tenkova M-84 i 30 borbenih vozila pješaštva M-80, a da se finansijska sredstva koja će Hrvatska dobiti od Njemačke za te tenkove i borbena vozila iskoriste za nabavku novih njemačkih Leoparda 2A8.

"Za taj iznos, naime, umanjila bi se ukupna cijena novih Leoparda 2A8. S obzirom na potrebe Hrvatske vojske, Hrvatska namjerava da nabavi do 50 novih Leoparda 2A8", navodi se u saopštenju hrvatskog Ministarstva.

Anušić je naglasio da je Njemačka značajan partner Hrvatskoj u području odbrane i dodao da je prioritet da se ta saradnja pojača i proširi, dodaje se u saopštenju.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius rekao je da je Hrvatska pouzdan partner i da je potpisivanjem pisma namjere odlučila da investira u svoje oružane snage.