Odlazak Ten Haga - kraj ere koja je odavno bila osuđena na propast

Iza Ten Haga su dvije kompletne sezone u kojima je donio trofeje u Ligakupu i FA kupu, ali realnost je da niko u klubu i oko njega nije mogao da bude zadovoljan

4534 pregleda0 komentar(a)
Foto: Reuters

Kako je izgledao Mančester junajted i kakve je rezultate imao pravo je čudo kako je Erik ten Hag ostao na klupi velikana sve do posljednjih dana oktobra, ali od danas je era Holanđanina na “Old trafordu” konačno okončana.

Konačno jer su mnogi mislili da će do smjene doći mnogo ranije, ali čelnici Junajteda su čekali i čekali iz ko zna kog razloga - prelomili su poslije poraza od Vest Hema (2:1) u kojem su “đavoli” imali veliki broj zicera, te desetak dana nakon što je klub definitivno napustio čuveni ser Aleks Ferguson.

Iza Ten Haga su dvije kompletne sezone u kojima je donio trofeje u Ligakupu i FA kupu, ali realnost je da niko u klubu i oko njega nije mogao da bude zadovoljan.

Jer, Junajted je u njegovoj eri, od ljeta 2022. potrošio čak 660 miliona eura na pojačanja od kojih gotovo nijedno nije pokazalo ono zbog čega je dovedeno - da može da napravi razliku i da je sposobno da lansira Junajted u borbu za titulu.

Za Ten Hagom ne žale navijači giganta, ali ni javnost, pogotovo novinari kojima je Holanđanin često zamjerao zbog načina na koji ga kritikuju. Čak je imao i neke izjave koje su komentarisane s podsmijehom.

"Od kada sam ovdje samo Pep Gvardiola ima više pehara", jedan je od Ten Hagovih "bisera".

O Ten Hagovom odlasku se spekulisalo i u finišu prošle sezone, ali tada kao da je pehar u FA kupu (pobjeda u finalu nad Sitijem) poremetila planove klubu, pa je bivši trener Ajaksa počeo treću sezonu na klupi, bez obzira na to što kroz prvenstvo nije osigurao plasman u Ligu šampiona.

Ova sezona je tek priča za sebe, jer Junajted poslije devet kola u Premijer ligi ima tek 11 bodova i svega osam datih golova.

Vest Hem je potpisao promjenu i to je na neki način bilo simbolično - da Ten Hag dobije otkaz poslije jedne od najboljih utakmica “đavola” od kada je stigao u klub.

I šta sada?

Poznato je da će ekipu makar privremeno voditi Rud van Nistelroj, a kao novi menadžeri pominju se makar desetorica - na listi su Garet Sautgejt, Zinedin Zidan, Ćavi Ernandes, Edin Terzić, Grejem Poter, Tomas Frenk, Ruben Amorim, Kjeran Mekena, Roberto de Zerbi, Simone Inzagi...