Metamorfoza Premijer lige: Kako se engleski fudbal promijenio za 25 godina

Večeras, utakmicom Mančester junajted - Lester, počinje 27. izdanje Premijer lige. Kako se engleska elitna divizija mijenjala kroz istoriju

51 pregleda1 komentar(a)
šmajhel, Foto: Reuters
10.08.2018. 10:24h

Večeras u 21 sat, utakmicom Mančester junjted - Lester na “Old trafordu”, počinje 21. izdanje engleske Premijer lige.

Kreće jedan od najboljih i, komercijalno, najstabilnijih i najisplativijih evropskih fudbalskih šampionata. Mnogi od najvećih asova svjetskog fudbala igraju, ili su igrali u Engleskoj, u šampionatu koji je poznat po paklenoj konkurenciji i po tome da šest ili sedam timova svake konkuriše za titulu i najviši plasman.

A, kako je sve to izgledalo 1992. godine, kada je elitni engleski šampionati prvi put upakovan pod nazivom Premijer liga?

“Kako su sponzori promijenili kartu Premijer lige”, zapitao se londonski “Telegraf”.

Prva je promjena u broju klubova. Bilo ih je 22, sada je 20, od kojih su samo devet preživjeli paklenu konkurenciju i nove tržišne uslove. Od klubova koji su “osnivači” Premijer lige, koji su igrali u njenom prvom izdanju, sada su tu samo Arsenal, Čelsi, Kristal Palas, Everton, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted, Sautempton i Totenhem.

Sa glavne mape su nestali nekih od kultnih engleskih klubova - Aston Vila, Blekburn, Ipsvič, Lids, Midlsbro, Norič, Notingem forest, KPR, Šefild junajted i Šefild vensdi sada su drugoligaši, Koventri je trećeligaš, Odlam je u četvrtom rangu, a Vimbledon je kao takav nestao 2004. godine.

Prvog dana starta Premijer lige, septembra 1992, bilo je tu samo 13 stranaca, igrača koji ne pripadaju Velikoj Britaniji ili Republici Irskoj.

To su bili Jon Jensen (Danska/Arsenal), Limpar (Švedska/Arsenal), Kantona (Francuska/Lids), Segers (Holandija/ Vimbldon), Hal (Norveška/Oldam), Varžica(Poljska/Everton), Nilson (Švedska/Šefild v), Šmajhel(Danska/Man. j), Kančelskis (Rusija/Man. j), Forest(Ipsvič/Kanada), Rozental (Liverpul/Izrael), Vonk(Holandija/Mančester siti) i Stejskal (Češka/KPR).

Trend je još više izražen kod trenera - prve sezone Premijer lige na klupi svih timova sjedjeli su stručnjaci iz Velike Britanije ili Republike Irske.

A danas - više stranaca nego domaćih igrača u mnogim klubovima, naročito vodećim, najbolji treneri dolaze sa strane, a koliko je liga postala komercijalna, najbolje govori podatak da su imena kladionica ispisana na dresovima čak devet timova Premijer lige.