Incident u Japanskom moru: Sjeverna Koreja zadržala rusku jahtu

Ambasada je "izrazila zbunjenost" zbog izjave Ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Koreje da je jahta zadržana dok je plovila Japanskim morem

0 komentar(a)
jahta, Foto: Shutterstock
16.06.2017. 09:56h

Jahta "Kataleksa" i njena tročlana posada blokirani su u luci Rađin na sjeveroistoku Sjeverne Koreje, jer su, navodno, ušli u teritorijalne vode te zemlje. Ambasada Rusije u Pjongjangu poziva na oslobođenje posade.

Portparol diplomatske misije Rusije u Pjongjangu Denis Samsonov rekao je za Tas da su pozvali vlasti da oslobode posadu zadržane ruske jahte.

Ambasada je "izrazila zbunjenost" zbog izjave Ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Koreje da je jahta zadržana dok je plovila Japanskim morem i tako narušila državne granice te zemlje.

Samsonov, sa druge strane, kaže da je jahta zadržana na području koje je najmanje 80 kilometara udaljeno od obala Sjeverne Koreje.

Prema Konvenciji o pravu mora Ujedinjenih nacija iz 1982. godine, teritorijalne vode pružaju se 22,2 kilometra od obale. Ukoliko ruska jahta nije prišla na tu daljinu, nije moglo da dođe do kršenja državnih granica Sjeverne Koreje.

Generalni konzul Rusije Juri Bočkarev na putu je za luku Ranđin kako bi se sastao sa članovima posade i saznao detalje o incidentu.

Tas je došao do informacija regionalne federacije za jahte da se na "Katapleksi" nalazilo tri člana posade.