Kulminacija Trampove posjete Saudijskoj Arabiji: Muslimani da istjeraju teroriste sa mjesta molitvi

Poslije anti-islamske retorike tokom predsjedničke kampanje, on će donekle ublažiti svoje riječi o muslimanskoj vjeri. Iako je tokom kampanje više puta koristio frazu radikalni islamski terorizam, nje nema u nacrtu

0 komentar(a)
Kralj Salman, Donald Tramp, Foto: Reuters
21.05.2017. 07:29h

Predsjednik SAD Donald Tramp danas će u zemlji u kojoj se nalazi najveće islamsko svetilište, Meka, pozvati na ujedinjenje muslimanskog svijeta u borbi protiv terorizma.

Njegov današnji govor biće kulminacija dvodnevne posjete Saudijskoj Arabiji, prve stanice njegovog prvog putovanja u inostranstvo otkako je izabran za predsjednika. On će se obratititi liderima 50 većinski muslimanskih zemalja i pozvati ih da istjeraju teroriste sa mjesta molitvi, sudeći po nacrtu govora do koga je došla agencija Asošiejted pres.

Poslije anti-islamske retorike tokom predsjedničke kampanje, on će donekle ublažiti svoje riječi o muslimanskoj vjeri. Iako je tokom kampanje više puta koristio frazu radikalni islamski terorizam, nje nema u nacrtu.

Tramp će govoriti o borbi između "dobra i zla" i sastati se posebno sa liderima nekoliko zemalja, uključujući Egipat i Katar, a onda učestovati na skupu Savjeta za saradnju zemalja Zaliva i pridružiti se domaćinu, kralju Salmanu, na otvaranju novog antiterorističkog centra u Rijadu.

U svom govoru Tramp neće pominjati demokratiju i ljudska prava, već isticati mir i stabilnost.

"Mi nismo tu da podučavamo, da kažemo drugima narodima kako da žive, šta da budu ili ko da budu. Mi smo tu umjesto toga da ponudimo partnertvo u izgradnji bolje budućnosti za sve nas", reći će Tramp.

Bijela kuća je potvrdila AP-u da je nacrt autentičan ali je upozorila da predsjednik još nije potpisao konačnu verziju i da su promjene moguće.

Tokom svoje kampanje, Tramp je izjavio da misli "da nas islam mrzi", kako je rekao, a potom je nedelju dana nakon inauguracije potpisao naredbu da se zabrani imigrantima iz sedam zemalja, Iraka, Irana, Sirije, Sudana, Libije, Somalije i Jemena da ulaze u SAD, što je izazvalo masovne proteste na aerodromima i demonstracije ispred Bijele kuće. Tu zabranu blokirali su sudovi.

Zvaničnici Bijele kuće su rekli da smatraju Trampovu posjetu i njegov govor suprotnim govoru njegovog prethodnika Baraka Obame iz 2009. godine u Kairu, kada je pozvao na razumijevanje i priznao neke američke pogrešne korake u regionu. Mnogi republikanci su kritikovali taj govor kao suviše pomirljiv.

Lideri Saudijske Arabije nisu odobravali Obaminu politiku prema Iranu i Siriji pa ga kralj Salman nije dočekao na aerdoromu kada je posljednji put posjetio kraljevinu. Osamdesetjednogošnji monarh je, međutim, došao da dočeka Trampa u subotu i nagradio ga prvog dana posjete najvišim civilnim odlikovanjem svoje zemlje.

Tramp u ponedjeljak rano ujutru odlazi za Izrael, za utorak je predviđena posjeta Vitlejemu na palestinskoj Zapadnoj obali, a potom putuje u Vatikan, pa u Brisel i na Siciliju.