Rohani: Bezbjednost se osigurava jačanjem demokratije, a ne oslanjanjem na strane sile

"Poruka našeg naroda je jasno izražena. Iranski narod je odabrao put zajedničkog angažovanja sa svijetom, daleko od ekstremizma. Iranski narod želi da živi u miru i prijateljstvu s ostatkom svijeta, ali ne prihvata bilo kakvu prijetnju niti poniženje", poručio je Rohani u prvom govoru nakon pobjede, prenosi AFP

0 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
20.05.2017. 15:38h

Predsjednik Irana Hasan Rohani koji je ubjedljivom pobjedom osigurao reizbor na funkciju poručio je da su Iranci ovakvim glasanjem odabrali da sarađuju sa svijetom.

On je istovremeno upozorio da oni ne prihvataju "prijetnje niti poniženja".

"Poruka našeg naroda je jasno izražena. Iranski narod je odabrao put zajedničkog angažovanja sa svijetom, daleko od ekstremizma. Iranski narod želi da živi u miru i prijateljstvu s ostatkom svijeta, ali ne prihvata bilo kakvu prijetnju niti poniženje", poručio je Rohani u prvom govoru nakon pobjede, prenosi AFP.

Agencija navodi da se Rohani u govoru koji je prenošen na državnoj televiziji naizgled dotakao i regionalnog rivala Saudijske Arabije, kojoj je trenutno u posjeti predsjednik SAD Donald Tramp.

"Naš narod je objavio susjednim zemljama i cijelom regionu da je put osiguravanja bezbjednosti kroz jačanje demokratije, a ne oslanjanje na strane sile", rekao je Rohani.

Prethodno je on u prvoj poruci na društvenim mrežama nakon reizbora naveo da će ispuniti predizborna obećanja o stvaranju slobodnijeg društva i poboljšanju ekonomije, prenio je Rojters.

"Iran je velika nacija. Vi ste pravi pobjednici izbora... Ostaću pri onome što sam vam obećao", stoji u postu koji je Rohani objavio na Tviteru.

Iranski predsjednik Hasan Rohani i zvanično je pobijedio na predsjedničkim izborima, sa oko 57 odsto dobijenih glasova, izjavio je danas iranski ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazli, na osnovu 99,7 odsto prebrojanih glasova.

"Od ukupno oko 41,2 miliona glasova, Rohani je osvojio 23,5... i pobijedio na izborima", rekao je Rahmani Fazli uživo na državnoj televiziji, prenosi Rojters.

Rohanijev glavni protivkandidat, predstavnik konzervativne struje Ebrahim Raisi, dobio je 15,8 miliona glasova, naveo je ministar, napomenuvši da su rezultati konačni, navodi AFP.

Iranci su juče glasali za predsjednika, a drugi krug neće ni biti održan jer je Rohani osvojio većinu glasova već u prvom krugu.

Kako je navedeno, glasanje je bilo produženo do ponoći po lokalnom vremenu, a glasači su u dugim kolonama čekali kako bi glasali.

Ranije danas, iranska državna televizija proglasila je dosadašnjeg predsjednika Rohanija pobjednikom na predsjedničkim izborima, što znači da je pred njim još jedan četvorogodišnji mandat u kojem će nastojati da proširi slobode i domašaj zemlje u spoljnom svijetu.

Rohani (68) je, inače, na izborima 2013. godine osvojio 51 odsto glasova.

On otjelotvoruje nade liberalnijih Iranaca u veću političku slobodu kod kuće i bolje odnose sa spoljnim svijetom.

Svoju političku budućnost stavio je na kocku otvarajući Iran ka spoljnom svijetu i savladavajući protivljenje radikalnih političara postizanju istorijskog nuklearnog sporazuma u zamjenu za oslabađanje od pogubnih sankcija, navodi AP.

Nijedan odlazeći predsjednik nije uspio da osvoji reizbor od 1981, kada je ajatolah Ali Hamnei, sadašnji vrhovni vođa i najmoćniji čovjek u Iranu, postao predsjednik.

Pobedu su Rohaniju već čestitali predsjednik Sirije Bašar al Asad, ruski predsjednik Vladimir Putin i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.