Tramp i Erdogan za saradnju uprkos neslaganju oko Kurda

Tramp se u obraćanju novinarima nije direktno osvrnuo na odluku da naoružava sirijske Kurde, ali je naglasio da su SAD i Turska zajednički opredijeljeni ka okončanju konflikta u Siriji

0 komentar(a)
Tramp Erdogan, Foto: Reuters
17.05.2017. 06:51h

Predsjednici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Turske, Donald Tramp i Tajip Redžep Erdogan, založili su se danas za poboljšanje bilateralnih odnosa i za partnerstvo u borbi protiv Islamske države, uprkos neslaganju oko uloge kurdskih boraca u sirijskom konfliktu.

Tramp je nakon sastanka sa Erdoganom u Bijeloj kući najavio da će obnoviti vojno i ekonomsko partnerstvo sa Turskom kao i da će podržati borbu Turske protiv Islamske države i kurdskih pobunjenika PKK koje SAD, EU i Turska smatraju terorističkom organizacijom.

“Takve grupe neće imati sigurnu četvrt”, rekao je on.

Erdogan je čestitao Trampu na izbornoj pobjedi i, mada je pozvao Vašington na izručenje turskog imama Fetulaha Gulena koga Ankara smatra odgovornim za pokušaj puča u Turskoj prošle godine, AP navodi da to nije izazvalo veću napetost.

Tramp se u obraćanju novinarima nije direktno osvrnuo na odluku da naoružava sirijske Kurde, ali je naglasio da su SAD i Turska zajednički opredijeljeni ka okončanju konflikta u Siriji.

Sa druge strane, Erdogan je rekao da je apsolutno neprihvatljivo smatrati kurdsku miliciju u Siriji za partnera u tom regionu, prenosi AFP.

“U isto vrijeme nikad nećemo dozvoliti ovim grupama koje žele da promijene etničke ili religijske strukture u regionu koristeći terorizam kao izgovor”, dodao je Erdogan.