Politiko: Nezadovoljni Tramp više od nedjelju dana razmišljao o Komijevoj smjeni

Vijest o smjeni zapanjila je Komija koji je ju je vidio na televiziji dok je govorio u prostorijama FBI-aja u Los Anđelesu

0 komentar(a)
Džejms Komi, Foto: Beta-AP
10.05.2017. 16:26h

Američki predsjednik Donald Tramp više od nedjelju dana je razmatrao smjenu direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija prije nego što je to uradio na iznenađenje mnogih, navodi danas portal Politiko.

Tramp je već dugo bio gnijevan zbog istrage o vezama ljudi iz njegovog izbornog štaba s Rusijom, posebno što ne može da kontroliše medijski narativ o njegovim ruskim vezama, rekla su dva savjetnika za Politiko.

On je više puta pitao saradnike zašto ruska istraga ne završi i tražio od njih da ga javno brane, a ponekad bi vikao na televizor poslije emitovanja vijesti o istrazi, rekao je jedan savjetnik.

Vijest o smjeni zapanjila je Komija koji je ju je vidio na televiziji dok je govorio u prostorijama FBI-aja u Los Anđelesu. Vijest je takođe izenadila mnoge osim nabližih Trampovih savjetnika.

Smjenom direktora FBI-aja koji nadzire istragu o Trampovoj kampanji i saradnicama, Tramp je možda dodao ulje na vatru koju silno želi da suzbije, navodi Politiko, dodajući da su brzo stigle kritike iz redova i demokrata i republikanca, premda je Tramp mislio da će njegovu odluku cijeniti obje partije.

"Tajming otpuštanja je veoma problematičan", rekao je senator Ben Sas iz Nebraske.

Tramp je bio sve nezadovoljniji ruskom istragom, posebno Komijevom izjavom pred Senatom da FBI istražuje njegovu kampanju, kao i odbijanjem Komija da podrži Trampove navode da je prethodni predsjednik Barak Obama naložio nadzor njegovih telefona.

Obje stranke su prošle godine kritikovale Komija, prvo republikanci što FBI nije podigao krivičnu prijavu zbog spornih mejlova kandidatkinje demokrata Hilari Klinton, a onda demokrata, kada je FBI uoči izbora objelodanio da obnavlja istragu, što je prema riječima Klinton, uticalo na to da izgubi izbore.

Negativne reakcije iz obje partije su izgleda iznenadile Bijelu kuću, navodi Politiko, dodajući da je Tramp obavio rundu telefonskih razgovora juče oko 17 časova tražeći podršku senatora. Zvanilčnici Bijele kuće su vjerovali da je to dobitna strategija pošto su i republikanci i demokrate imali probleme s direktorom FBI-aja, rekla je jedna osoba upoznata s dešavanjima.

Umjesto toga, lider demokrata u Senatu Čak Šumer je rekao Trampu da griješi. Tramp je do uveče pratio reagovanja na njegovu odluku frustriran što ga niko nije branio na televiziji, rekao je zvaničnik Bijele kuće.

Prema riječima portparola, Tramp je juče dobio pismo ministra pravde Džefa Sešonsa i zamjenika ministra Roda Rouzenstajna s preporukom da se Komi smijeni. Mada je portparol rekao da Tramp nije tražio ta pisma, nekoliko izvora je reklo da je Tramp o otpuštanju govorio više od nedjelju dana, a da su mu pisma dala razlog da smijeni Komija.

Odluka o smjeni je značajna promjena, ocjenjuje Politko, navodeći da je tokom predizborne kampanje Tramp hvalio Komijevu hrabrost zbog obnavljanja istrage, a dva dana poslije inauguracije se javno šalio s njim.

SAD intervjuišu kandidate za privremenog direktora

Američki ministar pravde Džef Sešons obavlja intervjue s kandidatima za privremenog direktora američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) koji će zamijeniti smijenjenog Džejmsa Komija, rekao je danas zvaničnik američkog Ministarstva pravde. Dosadašnji Komijev zamjenik Endrju Mekejb postao je vršilac dužnosti nakon što je američki predsjednik Donald Tramp sinoć smijenio Komija. Neimenovani zvaničnik Ministarstva pravde rekao je da iskusniji pripadnici intervjuišu i dodatne kandidate koji bi taj posao mogli da obavljaju dok Senat američkog Kongresa ne izabere Komijevog nasljednika.