Francuska zabranila uzgajanje delfina i kitova u zatočeništvu

Nova pravila takođe zabranjuju direktan kontakt između životinja i publike, uključujući plivanje s delfinima, i propisuje da bazeni u kojima se nalaze životinje moraju biti puno veći

0 komentar(a)
Delfini Boka Kotorska, Foto: Mirjana Miljanović
07.05.2017. 09:00h

Francuska je zabranila uzgajanje delfina i kitova ubica u zatočeništvu, a aktivisti za prava životinja taj su potez nazvali velikom pobjedom, javlja BBC.

Vlada je takođe zabranila držanje u zatočeništvu svih kitova, delfina i pliskavica, osim kitova ubica i dobrih delfina koji se već nalaze u zatočeništvu, prenosi Hina.

Udruženje francuskih zooloških vrtova požalila se da ih niko nije konsultovao povodom ove zabrane.

Međutim, aktivisti za zaštitu životinja kažu da ova odluka predstavlja "istorijski napredak Francuske".

Ova zabrana trebalo bi na kraju da dovede do okončanja "morskih cirkusa" u zemlji, navodi se u zajedničkom saopštenju pet grupa za očuvanje životinjskog svijeta.

Ministarka životne sredine Segolen Rojal prvo je potpisala jednu verziju zakona u srijedu, ali je odlučila još više pooštriti pravila i u potpunosti zabraniti uzgoj u zatočeništvu nakon što je otkrila da su u akvarijumima "neke životinje drogirane", izjavilo je ministarstvo za agenciju AFP.

Nova pravila takođe zabranjuju direktan kontakt između životinja i publike, uključujući plivanje s delfinima, i propisuje da bazeni u kojima se nalaze životinje moraju biti puno veći.