MANS: Zašto ASK nije detaljno provjerio i pare DPS?

Ćalović Marković upozorava da bi to što je direktor ASK Sreten Radonjić “pod direktnom kontrolom” premijera Duška Markovića moglo dodatno negativno uticati na opštu situaciju

0 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Boris Pejović
04.05.2017. 05:28h

Da Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) primjenjuje zakone jednako za sve ne bi ispaštale samo opozicione parlamentarne partije, poručila je direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković.

ASK je nedavno zatražila da se Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) obustavi isplata sredstava iz budžeta, a to isto je krajem 2016. uradila i u slučaju Demokratskog fronta (DF).

“Problem je, međutim, što se taj zakon selektivno primjenjuje, pa nisu sve partije predmet jednako detaljne kontrole od strane Agencije. Tako na primjer, Agencija nije kontrolisala da li je više od polovine sredstava koja je vladajuća partija zvanično potrošila za parlamentarne izbore stečeno u skladu sa pravilima o finansiranju kampanja, jer ih je DPS prijavio kao sopstvena sredstva,” kazala je “Vijestima” Ćalović Marković, članica Savjeta ASK.

Ona je upozorila da i partije i ASK jednako moraju poštovati zakon.

DF i SNP učestvovaće na lokalnim izborima u Herceg Novom 7. maja a ove godine se očekuju izbori u još tri opštine. Sljedeće godine očekuju se izbori u više od 10 opština ali i predsjednički.

Ćalović Marković upozorava da bi to što je direktor ASK Sreten Radonjić “pod direktnom kontrolom” premijera Duška Markovića moglo dodatno negativno uticati na opštu situaciju.

“Pristrasan rad Agencije nije problem samo za pojedine opozicione partije, već za društvo u cjelini, jer selektivna kontrola finansiranja predsjedničkih izbora može dovesti u pitanje njihov legitimitet i dodatno produbiti političku krizu.

Zato mislim da prije toga treba promijeniti kompletnu upravljačku strukturu Agencije na čelu sa Radonjićem,” kazala je ona.

DF je u januaru podnio protiv Radonjića krivičnu prijavu jer, kako smatraju, sprovodi nezakonitu represiju s namjerom da ih finansijski uništi. Prijavi je prethodila odluka da se DF-u obustavi isplata više od 340.000 eura iz budžeta na ime osvojenih mandata na parlamentarnim izborima.

Radonjić je kazao da je odluka u skladu sa zakonom i da je dokumentacija o troškovima izborne kampanje sporna. ASK je nedavno naložila da se obustavi isplata sredstava iz budžeta SNP-u i još pet lokalnih partija koje nisu do 31. marta dostavile godišnji finansijski izvještaj, što su iz partije Srđana Milića negirali.

“Pozivamo ASK da konačno počne da radi svoj posao, ali ovaj put u skladu sa ingerencijama i zakonom i obezbijedi naplatu budžetskih sredstava koje određene lokalne samouprave duguju SNP-u u iznosu od više od 80.000 eura”, pisalo je u reagovanju SNP-a.