CGO i Sindikat prosvjete o reformi obrazovanja: Oprez nakon velikih planova

Slobodan Savović: Sve je trebalo uvoditi postepeno od prvog razreda, jer bi jedino tako mogli izvršiti usklađivanja

109 pregleda0 komentar(a)
Mira Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
21.04.2017. 16:06h

Reforme obrazovanja su prijeko potrebne, ali ne kozmetičke već sistemske koje uključuju sve zainteresovane strane, poručili iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) povodom najavljenih reformi Ministarstva prosvjete.

“Najave su zaista velike, ali poučeni ranijim iskustvom sa donosiocima odlukam, pristupamo im sa oprezom i sa pažnjom analiziramo svaki segment ovog važnog seta zakona. U nekim djelovima postoje unapređenja, ali ima i vrlo problematičnih rješenja. Ukoliko se na njima ne bude intervenisalo nakon javne rasprave, bojim se da ne ostanemo na jednom reformskom zamahu ograničenog kapaciteta kad je riječ o stvaranju kvalitetnijeg obrazovnog sistema u Crnoj Gori”, saopštila je koordinatorka programa u CGO Mira Popović. Ona nije precizirala šta je problematično u predlozima Ministartsva prosvjete, koji su od juče na javnoj raspravi.

Ministar Damir Šehović rekao je prije dva dana da su prije utvrđivanja nacrta zakona tražili mišljenja NVO, sindikata, univerziteta, studenata...

Reformama su obuhvaćeni Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju, zakoni o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, osnovnom obrazovanju i vaspitanju i vaspitanju i obrazovanju djece s posebnim obrazovnim potrebama.

Izmjenom Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju predviđeno je smanjenje norme nastavnika za oko deset odsto.

Zakonom je svim nastavnicima smanjena norma na 18 časova neposrednog rada sa učenicama, dok je nastavnicima razredne nastave norma usklađena sa obrazovnim programom, da rasterećenje ne bi negativno uticalo na nastavni kadar.

Predsjednik podgoričkog sindikata prosvjete Slobodan Savović kazao je da je loše pristupati ovakvim promjenama frontalno kako se namjerava. “Prvi problem je što Ministarstvo nije napravilo simulaciju raspodjele časova u velikoj gradskoj školi. Prema mojim prvim procjenama kolege koje imaju dopune časova iz rasterećenih predmeta imaće manje časova za dopunu i samim tim manje plate. Moja konačna konačna zamjerka je da je sve trebalo uvoditi postepeno od prvog razreda, jer bi jedino tako mogli izvršiti usklađivanja”, kazao je Savović “Vijestima”.