Juventas: Drop in centar posjetilo oko 350 LGBT osoba

Drop in centar radi svakog radnog dana od 17 do 21 sat, a svi koji žele da ga posjete mogu se informisati o lokaciji putem brojeva telefona 020 230 474

66 pregleda3 komentar(a)
Jelena Čolaković, Foto: PR Centar
13.04.2017. 09:57h

Drop in centar Juventasa za godinu posjetilo je oko 350 osoba iz LGBT zajednice, a državi bi podržavanje takvih servisa trebalo da bude jedan od prioriteta, saopšteno je iz te nevladine organizacije (NVO).

Direktorica programa za izgradnju kapaciteta organizacija civilnog društva, institucija i medija u NVO Juventas, Jelena Čolaković, ocijenila je da je siguran prostor, kao što je Drop in centar, neophodan u Crnoj Gori, u kojoj je, kako je podsjetila, društvo homofobično i transfobično kako su potvrdila istraživanja koja su sprovedena 2015. i 2016. godine.

Drop in centar za LGBT osobe, kako je pojasnila, Juventas je uspio da održi preko projekta „Doprinos implementaciji Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba“, koji je podržala Komisija za raspodjelu sredstava od igara na sreću.

"Uspjeli smo da ovaj prostor držimo živim i sigurnim mjestom za sve LGBT osobe koje imaju iskustva sa nasiljem i diskriminacijom u Crnoj Gori. Važno je reći da je u periodu od godinu dana, Drop in posjetilo oko 350 osoba iz LGBT zajednice, a podijelili smo i preko 3,5 hiljade kondoma i lubrikanata u okviru naših servisa“, kazala je Čolaković.

Ona je podsjetila da je Drop in centar osnovan u februaru 2011. godine, i da je za to vrijeme otkad postoji, u porastu broj osoba koje ga posjećuju.

"Posebno nam dolaze mladi, a sa njihovim oslobađanjem, imamo više posjetilaca, ali i onih koji nisu iz LGBT zajednice, već su im prijatelji ili porodica. Upravo na taj način, gradimo podržavajuće okruženje, u okviru kojeg može svako da bude ono što jeste i da živi zdraviji i srećniji život“, navela je Čolaković.

Prema njenim riječima, pored psihološkog, medicinskog i vršnjačkog savjetovanja koje, kako je kazala, pružaju u Drop in centru, osobe koje dođu mogu besplatno da dobiju kondome ili lubrikante, ali i informacije vezane za testiranje na HIV i sigurne seksualne prakse.

"Drop in je mjesto gdje ljudi mogu da dođu po savjet, a kada su u pitanju profesionalci, tu su psiholozi i ljekari, koji svojim radom nadopunjavaju nas koji smo u ovom slučaju vršnjačka podrška i osobe kod kojih LGBT osobe mogu da dođu i potraže podršku u odnosu na ono što im se dešava“, kazala je Čolaković.

Ona je upozorila da je održivost ovakvih servisa u nezavidnog poziciji.

"Zbog toga je jako važno da u narednom periodu država ima u vidu da je podržavanje ovakvih servisa treba da bude jedan od prioriteta. Moguće da će se u narednom periodu pojaviti potreba da se ovakav Drop in otvori na sjeveru ili jugu Crne Gore“, kazala je Čolaković.

Drop in centar Juventasa je, kako je dodala, za sada jedino mjesto koje se kvalifikuje kao siguran prostor za LGBT osobe u Crnoj Gori.

"Osobe koje posjećuju Drop in centar su uglavnom u potrazi za sebi sličnima. Dolaze sa različitim pitanjima, sa različitim dilemama, a ponekad se desi da dođu sa nekim jako nesrećnim pričama o neprihvatanju – bilo da su u pitanju prijatelji, bilo da je u pitanju porodica“, navela je Čolaković.

Zbog toga je, kako je ocijenila, bitno raditi na podršci koju roditelji i porodice trebaju u kontekstu drugačije seksualne orjentacije i rodnog identiteta njihove djece.

Čolaković je kazala da Drop in centar radi svakog radnog dana od 17 do 21 sat, a svi koji žele da ga posjete, kako je navela, mogu se informisati o lokaciji putem brojeva telefona 020 230 474.