Sjeverna Koreja ima i saveznike za koje niste znali: Čak i jedna evropska država na listi

Sjeverna Koreja je sedamdesetih čak napravila potpuno novi irigacione sisteme i kanale, kao i predsjedničku palatu Madagaskara, i to potpuno džabe

51 pregleda7 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
23.03.2017. 10:40h

Sjeverna Koreja ima dva ključna trgovinska partnera i to su Kina i Rusija. Međutim, ta izolovana država ima i druge globalne partnere. Pjongjang ima predstavništvo u Ekvatorijalnoj Gvineji odakle šalje radnike u Zapadnu Evropu.

Nakon atentata na Kim Džong Nama, otkriveno je i da sa Malezijom postoji dogovor o bezviznom režimu.

Prije dva dana je predsjednik Gabona Ali Bongo Ondimba naglasio da želi da osnaži razmjenu i saradnju sa Sjevernom Korejom u oblasti politike, ekonomije i kulture. Njegovu poruku je prenijela zvanična novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA.

Sjeverna Koreja može da ponudi svojim partnerima tri stvari: jeftinu radnu snagu koja je atraktivna za siromašne države, tehnologiju i oružje za isti tip država, a konačni benefit je to što sve što radnici zarade ide Sjevernoj Koreji kao državi, pa oni i rješavaju sve probleme radnika.

Južna Koreja je prošle godine kontaktirala Ugandu sa apelom da prekinu odnose sa Sjevernom Korejom, što se i desilo, iako je prethodno Uganda kupovala oružje od Pjongjanga.

Odnose sa Sjevernom Korejom ima i Angola, a prijateljstvo datira još iz osamdesetih godina prošlog vijeka, kada je Pjongjang poslao tri hiljade vojnika u pomoć toj afričkoj zemlji.

Sa Beninom imaju odnose jer se radi o nominalno komunističkim zemljama, i sarađuju u socio-ekonomskim oblastima. Tu je i Kongo do kojih je Sjeverna Koreja prošvercovala oružje još 2009. a slični pokušaji su više puta sprječavani.

Madagaskar takođe smatra Sjevernu Koreju bliskim saveznikom, a sve potiče od odličnih odnosa nekadašnjeg lidera Didijea Ratsirake koji je bio oduševljen Kim Il Sungom. Sjeverna Koreja je sedamdesetih čak napravila potpuno novi irigacione sisteme i kanale, kao i predsjedničku palatu Madagaskara, i to potpuno džabe.

Jedina evropska zemlja koja prema Njuzvika ima odnose sa Pjongjangom je Bugarska. I taj odnos potiče iz komunističkog perioda, a diplomatski odnosi postoje od 1970. godine.