Monopolisti digli cijene ljekova

Cijene nekih ljekova posljednje dvije godine skočile za 97 odsto, za pojedine ljekove nema ponude, čime se iznuđuje viša cijena

121 pregleda10 komentar(a)
Montefarm, apoteka, Foto: Zoran Đurić
08.03.2017. 07:05h

Složeni i dugi postupci javnih nabavki u zdravstvu doveli su do postojanja monopola, značajnog poskupljenja pojedinih ljekova, kao i čestih nestašica, upozorio je Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) Ministarstvo finansija.

FZO traži promjenu načina nabavke u zdravstvu, za koje takođe važi Zakon o javnim nabavkama. Podsjećaju da su više puta ukazivali na probleme, koji se javljaju prilikom nabavki ljekova i medicinskih sredstava, posebno u hitnim slučajevima, ali da njihovi predlozi za pojednostavljenje procedura nabavke nijesu nailazili na razumijevanje.

Primjeri iz okruženja i evropskih zemalja, navodi se u dopisu MF-a, pokazuju da država izlazi u susret zahtjevima da se određene nabavke iz oblasti zdravstva izuzmu od procedura propisanih za druge robe.

FZO, na čijem je čelu Sead Čirgić, navodi da je dosadašnji sistem nabavke pokazao loše strane kao što su složeni i dugi postupci, žalbe u svim fazama postupka, kašnjenja u odlučivanju.

Sve to, tvrde, za posljedicu je imalo nezadovoljstvo građana...

U inicijativi piše da je dodatni problem postojanje monopola, jer se veliki broj ljekova nudi od jednog ponuđača, čime se neposredno utiče na cijenu.

Kao primjer, naveli su pojedine ljekove koji se često koriste a čija je cijena od 2014. do 2016. značajno porasla. Tako je cijena povidon joda sa 1,13 eura porasla 2,23, što predstavlja uvećanje za čak 97 odsto, bromokriptin tablete su poskupjele sa 2,01 na 2,94, lendacin sa 9,49 na 13,21, lemod prašak za injekcije sa 13,67 na 21,19 eura...

Iz FZO su istakli da za određene ljekove nema ponuda, čime veledrogerije “želi iznuditi” povećanje cijena. Kao problem u FZO vide i to što se primjenom kriterijuma za izbor najpovoljijeg ponuđača može izabrati samo jedan lijek i to onaj sa najnižom cijenom.

Time se, navodi se, ograničava pravo osiguranika da dobije lijek istog hemijskog sastava. Direktorica Kliničkog centra Zorica Kovačević kazala je ranije da su uputili dopis premijeru Dušku Markoviću, tražeći izmjene Zakona o javnim nabavkama, jer komplikovane procedure onemogućavaju brze popravke aparata.

Javni poziv bi eliminisao monopol veledrogerija

FZO predlaže nabavku ljekova po Zakonu o zdravstvenom osiguranju, koja podrazumijeva upućivanje javnog poziva za obezbjeđivanje ljekova, na koji se zainteresovani ponuđači mogu javiti pod istim uslovima i unaprijed utvrđenim cijenama.

Takav model već se primjenjuje kod nabavke više od 500 medicinsko-tehičkih pomagala, a FZO objašnjava da su prednosti toga unaprijed utvrđene cijene, kontinuirana snabdjevenost ljekovima, racionalizacija potrošnje, eliminisanje negativnih pojava poput monopola veledrogerija, posredno uticanje na cijenu ljekova, nelojalna konkurencija...

Za vitalno ugrožene je veliki problem

FZO se suočava sa problemom kada treba da se izvrši nabavka određenog lijeka i medicinskog sredstva za pacijenta koji je vitalno ugrožen. Kao primjer navode da se u decembru 2016. pojavila potreba za ugradnjom mehaničke pumpe za srce za dva pacijenta, koje je trebalo obezbijediti u roku od dva ili trii dana.:

"S obzirom na to da nije postojala zakonska mogućnost za realizaciju ove nabavke, problem je riješen na način što su pacijenti, upućeni na liječenje van Crne Gore".