Država ne može da plati kecelje

Šehović predlaže da se "sagleda mogućnost uvođenja uniformi, za šta je neophodno obezbijediti i saglasnost roditelja"

81 pregleda24 komentar(a)
Savo Pejanović đačke uniforme, Foto: Zoran Đurić
07.03.2017. 19:47h

Ukoliko savjeti roditelja i uprave škola prihvate preporuku Ministra prosvjete Damira Šehovića, uskoro bi svi osnovci mogli da nose đačke uniforme.

Nakon što je procijenjeno da je pilot projekat u podgoričkoj osnovnoj školi “Savo Pejanović” sa uvođenjem uniformi imao pozitivan odjek, Ministarstvo je u “cilju jačanja obrazovnog sistema” krenulo korak dalje.

U pismu direktorima osnovnih škola, u koje su “Vijesti” imale uvid, ministar je naveo da je “suština ideje obezbijediti prepoznatljivost učenika i osjećaj pripadnosti školi koju pohađaju”. On predlaže da se sagleda mogućnost uvođenja uniformi, za šta je neophodno obezbijediti saglasnost savjeta roditelja, nastavničkog vijeća i školskog odbora.

Naveo je da bi uniforme kupovali roditelji, po pristupačnoj cijeni.

Naredbom o zabrani utvrđivanja participacije troškova obrazovanja učenika, koju je u januaru 2009. godine donio tadašnji ministar Sreten Škuletić, zabranjeno je da se za pokriće troškova obrazovanja (nastavne i vannastavne aktivnosti) obezbjeđuju sredstva od učenika i roditelja.

Iz Ministarstva su međutim za “Vijesti” objasnili da dopis nije povezan sa tom naredbom, jer će se “pribavljanje uniformi bazirati isključivo na dobrovoljnoj osnovi”.

"Upravo je Savjet roditelja svake škole pojedinačno, zajedno sa upravom škole, taj koji donosi odluku o inicijativi uvođenja uniformi, te uvođenje uniformi nije obavezno za škole, niti je nešto što utiče na redovno izvršavanje školskih obaveza i aktivnosti učenika”, piše u odgovoru Ministarstva.

Šehović je u dopisu direktorima, od kojih odgovor očekuje do sredine aprila, naveo da bi se nabavka uniformi realizovala u skladu sa važećim propisima. “U skladu sa uporednim iskustvima, roditelji bi kupovali uniforme po pristupačnoj cijeni, koja će zavisiti od postupka nabavke koji bi uslijedio nakon donošenja konačne odluke o uvođenju uniformi”, piše u dokumentu.

Iz Ministarstva su "Vijestima" odgovorili i da je u dopisu jasno navedeno da su uniforme nešto za šta cijene da bi bilo od koristi zbog promovisanja zajedništva i davanja dodatne ozbiljnosti radnoj atmosferi i osjećaju pripadnosti, ali i da su roditelji, zajedno sa upravama škola ti koji se u krajnjem opredjeljuju za ili protiv ovog rješenja.

Kazali su da je u pitanju projekat, za koji vjeruju da ne može dovesti bilo koga od roditelja ili djece u neravnopravan položaj.

Ministarstvo prosvjete: Uniforma isplativija od garderobe

Učenici Osnovne škole “Savo Pejanović” u januaru su dobili đačke uniforme, u okviru pilot projekta Ministarstva. Taj resor izdvojio je 24.017 eura za uniforme 562 učenika. Na pitanje zašto Ministarstvo ne finansira uniforme u svim školama, odgovorili su da su finansirali unifome za pilot projekat, koji je trebalo da bude pokazatelj na koji način dalje razvijati ovo pitanje.

"Kako smo dobili pozitivne propratne reakcije, odlučeno je da se inicira razmatranje uvođenja i u ostalim osnovnim školama, a pri tom je, prema povratnim informacijama od dijela roditelja, uniforma načelno finansijski bolje rješenje, s obzirom na to da djeca svakako mijenjaju odjevne kombinacije u školama", piše u odgovoru.