Fotografije portreta i aktova: CORPUS ruši balkanske vizije o "savršenoj ženi"

“Vodim računa o harmoniji boja i svjetlosti, čiji će spoj dati savršenu atmosferu fotografiji. Želim da komuniciram kroz fotografiju emocijama, da pričam priču"

157 pregleda1 komentar(a)
Nada Vojinović, Foto: Facebook
07.03.2017. 13:32h

Fotografkinja iz Bara Nada Vojinović će imati svoju prvu samostalnu izložbu 11. marta u Beogradu.

Izložba pod nazivom "CORPUS" će biti održana u umjetničkom prostoru Kvaka 22, a čine je setovi fotografija ženskih portreta i aktova.

"Na prvi pogled estetizovanost ovih fotografija je zavodljiva, mladost i ljepota isijavaju iz njh. Kao i u editorijalima fashion magazina gdje vidimo djevojke kojima pripisujemo odlike samouvjerene i slobodne osobe, samosvjesne svoje seksualnosti i ličnosti, koketiranje i zavodiljivost ovih fotografija sa pubikom je trik i vuče te da kao kod svih trikova otkriješ i vidiš šta se nalazi ispod. Pokreti tijela i ekspresija na licima dovode u pitanje površni stav o sigurnosti i smjelosti devojaka sa fotografije. Na indirekatan način ukazuje na prikrivene emocije. Pritisak koji osjećamo, emocije koje jako često ostaju nedokučive ostalima jer ih prikrivamo u svakodnevnim odnosima, a sa kojima se suočavamo u intimnosti sami sa sobom", navodi se u najavi izložbe.

Dodaje se da se fotografije bave i tabu temama kao što su pretjerani narcisoizam i egoizam, usamljenost, depresija, nesigurnost, nezadovoljstvo sopstvenim izgledom kao i konstantno preispitivanje svog postojanja, "a koje u većini slučajeva ostavljamo prikrivene za javnost." "Svoje emotivne probleme čuvamo za sebe, dok za javnost emitujemo usiljenu sreću, pozitivnost, snagu, samouvjerenost kako bi ispunile očekivanja. Ova borba sa unutrašnjim JA dolazi usljed većinske kritike na moderan i slobodan duh jedne žene koja ruši balkanske tradicionalne vizije o, uslovno rečeno, savršenoj ženi", zaključuje se u najavi. Nada Vojinović je rođena 1991. godine u Baru, fotografiju voli od djetinjstva, a aktivnije je počela sa radom 2005. godine. Kao motive najčešće koristi aktove, (auto)portrete, dokumentarnu fotografiju i pejzaže.

“Vodim računa o harmoniji boja i svjetlosti, čiji će spoj dati savršenu atmosferu fotografiji. Želim da komuniciram kroz fotografiju emocijama, da pričam priču. Cilj mi je da podstaknem gledaoca da misli, mozda čak i da osjeti ono što sam i ja u zabilježenom momentu”, objašnjava Vojinović. Njeni radovi su objavljivani u raznim nacionalnim i internacionalnim foto magazinima, novinama i portalima, a učestvovala je na izložbama u Baru, Ulcinju, Podgorici i Novom Sadu.