Mej upozorila Trampa: Ne približavaj se previše Putinu

Obraćajući se na skupu Republikanske partije u Filadelfiji, britanska premijerka, koja je prvi strani lider s kojim će se Tramp sastati u svojstvu predsjednika SAD, ocijenila je da se u odnosima sa Putinom treba voditi geslom "angažuj se, ali budi oprezan"

3 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
27.01.2017. 09:12h

Britanska premijerka Tereza Mej upozorila je u četvrtak američkog predsjednika Donalda Trampa da se ne približava previše svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu i poručila da bi pristup Vašingtona trebalo da bude "angažovan, ali oprezan", prenose agencije.

Mej je uoči današnjeg sastanka sa Trampom naglasila da bi u odnosima sa Rusijom bilo "mudro" osvrnuti se na primjer bivšeg predsjednika SAD Ronalda Regana, koji se, kako je navela, vodio geslom "vjeruj, ali provjeri" u odnosima sa tadašnjim predsjednikom Rusije Mihailom Gorbačovim.

Obraćajući se na skupu Republikanske partije u Filadelfiji, britanska premijerka, koja je prvi strani lider s kojim će se Tramp sastati u svojstvu predsjednika SAD, ocijenila je da se u odnosima sa Putinom treba voditi geslom "angažuj se, ali budi oprezan".

Republikanski kongresmeni nagradili su britansku premijerku ovacijama kada je obećala svoju posvećenost "posebnim odnosima" između Velike Britanije i SAD.

Ona se pridružila Trampovim kritikama ranije američke spoljne politike navodeći da su "dani britanske i američke intervencije u suverenim zemljama u pokušaju rekonstrukcije svijeta po sopstvenoj slici - gotovi".

Istakla je da odnos između Velike Britanije i SAD nije zasnovan na ličnostima, navodeći da je on preživeo različite premijere i predsjednike.

"Želim da gradim na tom dnosu. Vjerujem, na osnovu razgovora koje sam već imala sa Trampom, da i on to želi", rekla je Mej u avionu istakavši da se "ponekad suprotnosti privlače".

Mej je stala u odbranu međunarodnih organizacija, kao što je NATO, ali je rekla da bi neke od tih organizacija trebalo reformisati i obnoviti.

"Treba da budemo ponosni na ulogu koju su imale naše dvije nacije u stvaranju ovih organizacija i donošenju mira i prosperiteta milijardama ljudi", smatra Mej.

Prema njenim riječima, američki saveznici moraju odigrati svoju ulogu u globalnoj bezbjednosti.

"Suverene zemlje ne mogu prenijeti svoju bezbjednost i prosperitet na Ameriku. I ne treba da podrivaju saveze koji nas čine snažnim time što neće nastupiti i odigrati svoju ulogu", rekla je Mej.