Penzije veće jer je to naredila Evropska unija

Minimalna penzija nije bila u skladu sa Socijalnom poveljom EU

238 pregleda24 komentar(a)
Penzija, siromaštvo, Foto: Shutterstock
23.01.2017. 06:56h

Vlada u junu nije zbog brige za penzionere povećala minimalnu penziju za 20 odsto, kako je tada saopšteno, već zbog toga što joj je to tražio Evropski komitet sa socijalna prava.

U izvještaju o primjeni izmijenjene Evropske socijalne povelje za 2016. godinu, kojeg je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak, navedena je prepiska između Vlade i ovog Komiteta čiji su članovi postavljali pitanja i davali komentare u vezi sa prethodnim izvještajem i usklađivanjem propisa i standarda u Crnoj Gori sa EU.

“Komitet konstatuje da je minimalni nivo penzija očigledno neadekvatan i stoga, situacija nije u skladu sa Poveljom”, navedeno je u ocjeni ovog Komiteta koja se odnos na prethodno stanje.

Vlada zatim šalje odgovor da je povećala minimalne penzije od 1. jula za 20 odsto i da ona sada iznosi 121,92 eura.

Minimalna penzija u Crnoj Gori je prethodno iznosila 101 eura, i kako su u junu naveli iz Vlade od nje živi 4.410 korisnika. Međutim povećanje po ovom osnovu se odnosilo na devet hiljada penzionera jer je skoro pet hiljada penzionera primalo između 101 i 121 euro.

Ostale penzije tada su povećane za tri odsto. Ukupno je za oba povećanje bilo potrebno 6,5 miliona eura, od čega je za veće minimalne penzije bilo potrebno milion i po eura.

Tadašnja ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević obrazlažući predlog za povećanje, kazala je da je ono neznatno, ali se nada da će jednom broju penzionera značiti mnogo.

„To je u ovoj situaciji jedino moguće, imajući u vidu da će potrebna sredstva za zakon o nakadama za majke iznositi negdje oko 50-60 miliona i da on ne opterećuje samo budžet Ministarstva rada i socijalnog stranja, već i budžet države“, poručila je Kovačevićeva.

Na komentar da penzije povećavaju pred izbore, Kovačevićeva je tada kazala da utvrđivanje ovog predloga zakona nije nikakva politička priča u izbornoj godini, „jer nijesu svi penzioneri članovi Demokratske partije socijalista“.

Ni naknade za nezaposlene nijesu u skladu sa Poveljom EU

Komitet u istom izvještaju konstatuje i da nivo beneficija za nezaposlene nije neadekvatan, i da stoga, ta “situacija nije u skladu sa Poveljom”.

U odgovoru iz Vlade navedeni su podaci kako se obračunava naknada za nezaposlene, ali ne i da će ona biti povećana, odnosno da će briga o nezaposlenima biti u skladu sa Evropskom socijalnom poveljom.

Vlada u izvještaju navodi da se prema podacima Zavoda za zapošljavanje od 30. jun 2016. godine na evidenciji nezaposlenih lica nalazilo ukupno 39.983 osoba, od čega je 5.913 korisnika novčane naknade.

Vlada u odgovoru navodi da se naknada za nezaposlene određuje na iznos od 40 odsto minimalne zarade. Minimalna zarada je 193 eura, a naknada 77,2 eura u neto iznosu.

Komitet je naveo i da je nedovoljno da se naknada prima od tri do 12 mjeseci, zavisno od radnog staža, jer u obzir treba uzeti “period tokom kojeg nezaposleno lice može da odbije posao ili ponudu za obuku ako se ne podudaraju sa njegovom/njenom vještinom bez gubljenja njegove/njene naknade za nezaposlene”.