Dakićevci traže izuzeće sudije Blaža Jovanića

Bivši radnici sumnjaju na nečiji uticaj i u dobre namjere sudije

118 pregleda1 komentar(a)
Radoje Dakić radnici, Foto: Luka Zeković
17.01.2017. 15:33h

Koordinacioni odbor povjerilaca "Radoje Dakića" podnio je danas Privrednom sudu zahtjev za izuzeće stečajnog sudije Blaža Jovanića, predsjednika suda, u predmetu koji se vodi za bivšu fabriku mašina, koja je stečajni dužnik.

To je "Vijestima" potvrdio predsjednik Koordinacionog odbora Milan Vukčević.

Stečajni postupak pokrenut je na zahtjev Poreske uprave 19. decembra, a bivši radnici, danas povjerioci, njih oko 1.800 potražuju prema izvršnim sudskim presudama više od 50 miliona eura na ime neisplaćenih 77 mjesečnih zarada i desetogodišnjih kamata.

Apelacioni sud, prema dostupnim informacijma, još nije odlučio o njihovim žalbama na rješenje o pokretanju stečaja.

"Postupajući sudija nije uvažio primjedbe izvršnog dužnika, ni zastupnika povjerilaca i nijesu uzete u obzir sve okolnosti koje su od uticaja na jurisdikciju, što otvara sumnju da se krše sudska ovlašćenja na štetu bivših radnika", naveo je Vukčević.

Rješenjem od 22. novembra Privredni sud je, kako je dodao Vukčević, "odredio pokretanje prethodnog stečajnog postupka, a sve to istog dana kada je PU podnijela predlog za pokretanje stečaja, iako je rok za odlučivanje bio tri dana".

"Ad hok rješenje u ovako složenom predmetu, u činjeničom i pravnom smislu, nije bilo poželjno jer se 'Radoje Dakić' nalazio u predstečajnom stanju 5.774 dana, što znači da je došlo do miješanja politike i prava. Neko je odlučio da se ne sprovede stečaj prije 15 godina i osam mjeseci, koliko traje blokada računa", tvrdi Vukčević.

"Dakićevci" su ogorčeni na Jovanića jer je, kako napominju, “prvo medijima dostavio odluku o pokretanju privremenog stečajnog postupka, a potom i komentarisao postupak na Javnom servisu 25. novembra što je dovoljan razlog da se sumnja na nečiji uticaj i u dobre namjere suda“.

U svojstvu predstavnika manjinskih akcionara „Radoje Dakića“ i kao povjerilac na ročištu radi ispitivanje razloga za otvaranje stečaja Vukčević je ukazao „da je Jovanić učestvovao u donošenju odluka Osnovnog suda u Podgorici 2005. godine u korist 347 povjerilaca i 2011. godine u korist 53 povjerioca“.

"Te presude mu sada, izgleda, služe kao ukras“, istakao je Vukčević.

U prilogu dopisa stečajnom sudiji, shodno pravnoj pouci koju su dobili na rješenju, "dakićevci" su dostavili, kako navodi Vukčević, i 10 dokumenata.

"Da ih je razmotrio vjerovatno ne bi otvarao stečajni postupak. Ovaj problem je nadrastao Privredni sud, a niko nije prolivao znoj, osim radnika „Radoje Dakića“ koji traže zarađeno. Budući da je sudija obavještavao prvo medije, a ne povjerioce o toku ovog postupka, i mi smo se danas prvo obratili javnosti, pa ćemo sjutra Jovaniću i Apelacionom sudu", zaključio je Vukčević.

U slučaju stečaja radnici umjesto 77 zaostalih zarada mogu dobiti najviše 24.