Demos: Nezakonito sklopljeno oko 140 ugovora o privremenim povremenim poslovima

Iz Demos-a tvrde da je dva mjeseca prije održavanja oktobarskih izbora, uz saglasnost Agencije za sprječavanje korupcije, nezakonito sklopljeno oko 140 ugovora o privremenim povremenim poslovima

0 komentar(a)
Demos, Demos logo
13.01.2017. 09:19h

Iz Opštinskog odbora Demos Nikšić podsjećaju da je lokana uprava u gradu pod Trebjesom prilikom preuzimanja vlasti u aprilu 2013. godine obećala da će za dvije godine izmiriti sve obaveze prema povjeriocima i biti na pozitivnoj nuli i da će se stvoriti uslovi da se zaposli veliki broj radnika, a da je četiri godine kasnije dug 40 miliona eura, dok se broj nazaposlenih povećao za blizu dvije hiljade.

"U susret predstojećim parlamentarnim izborima lokalna uprava u Nikšiću je samo u 2016. godini primila u stalnom radnom odnosu oko 120 službenika i namještenika. Za vrijeme ove vlasti u lokalnoj upravi je, u suprotnosti sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, sklapanjem Ugovora o privremenim povremenim poslovima primljen veliki broj službenika i namještenika“, navodi se u saopštenju Demosa uz podsjećanje da je krajem 2015. godine kroz sporazumni raskid radnog odnosa lokalnu upravu i javne ustanove čiji je osnivač Opština, uz isplatu otpremnina iz kreditnog zaduženja, napustilo 105 radnika.

Iz Demos-a tvrde da je dva mjeseca prije održavanja oktobarskih izbora, uz saglasnost Agencije za sprječavanje korupcije, nezakonito sklopljeno oko 140 ugovora o privremenim povremenim poslovima.

"Rezultati rada ove vlasti dovele su i do toga da Nikšić ne samo da privredno odumire nego odumire i biološki. U gradu bez privrede, bez posla, bez perspektive i budućnosti, u gradu gdje vlada korupcija, kriminal i diskriminacija, prirodno je da isti napušta najproduktivniji sloj stanovništa, što dovodi do toga da u Nikšiću na godišnjem nivou umre za oko 80 građana više nego što ih se rodi. Krajnje je vrijeme građanima ovog grada pokazati da i život u Nikšiću može biti i kvalitetan i moguć“, poručili su iz Demos.