LDP: Dačić izaziva Hrvatsku, Crnu Goru i Makedoniju i narušava odnose u regionu

"Dačić kao ministar nema pravo da svoje lične stavove kandiduje kao zvaničnu državnu politiku i mora paziti na težinu izgovorenih riječi ako je sposoban da razumije da svaki potez Srbije izaziva i određenu kontrareakciju", ocijenili su iz LDP-a

71 pregleda8 komentar(a)
LDP, Foto: Facebook
02.01.2017. 15:19h

Liberalno demokratska partija (LDP) ocijenila je danas da šef srpske diplomatije Ivica Dačić svojim posljednjim izjavama svjesno narušava odnose u regionu i tako izaziva i provocira reakciju zemalja u susjedstvu.

"U samo jednoj svojoj izjavi sa svakom zemljom u okruženju otvara nove verbalne sukobe. Izazivajući Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju ministar spoljnih poslova neodgovornošću ponovo gura region u narušavanje odnosa kakvi su bili karakteristični u godini za nama", navedeno je u saopštenju LDP-a.

Dodaje se da je, umjesto spuštanja tenzija, Dačić spreman da otvori frontove koji apsolutno ne odgovaraju interesima Srbije u ovom trenutku, a sve zbog, kako je ocijenjeno, svoje sebične ambicije da u predstojećoj kampanji poveća nacionalističku retoriku.

"Dačić kao ministar nema pravo da svoje lične stavove kandiduje kao zvaničnu državnu politiku i mora paziti na težinu izgovorenih riječi ako je sposoban da razumije da svaki potez Srbije izaziva i određenu kontrareakciju", ocijenili su iz LDP-a.

Ukazano je i da je Srbija dužna da čuva stabilnost regiona i da zato nema prava na takve verbalne izlete, pošto, kako je ocijenjeno, bliska istorija pokazuje da je tako malo potrebno da se zapali fitilj nacionalizma.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je u intervju agenciji Beta da će Srbija igrati konstruktivnu ulogu u rješavanju problema u regionu, ali da bi mogla da glasa protiv interesa susjednih zemalja koje nisu podržale Srbiju u za nju važnim pitanjima, kao što su priznanje Kosova ili njegovo članstvo u Unesku.

On je rekao da to nije osveta već politika reciprociteta i da Srbija nikome neće dozvoliti da je ponižava.

"Ja jedva čekam kada će se pojaviti u međunarodnim organizacijama neki stav koji je važan za Makedoniju, za Crnu Goru, pa ćemo vidjeti kako će se Srbija postaviti", rekao je Dačić.