San se polako pretvara u javu

Sa pet pobjeda u posljednjih šest utakmica u kvalifikacijama, crnogorski košarkaši došli na korak od prvog plasmana na Mundobasket

104 pregleda3 komentar(a)
Košarkaši Crne Gore, Foto: Boris Pejović
04.12.2018. 11:29h

I pored pet pobjeda (Bjelorusija, Slovenija, Ukrajina, Letonija, Turska) u posljednjih šest utakmica, crnogorski košarkaši će vizu za Svjetskom prvenstvo morati da ovjere u posljednjem prozoru, u dva februarska meča protiv Ukrajine i Letonije. Turska je i pored poraza u „Morači“ definitivno izborila peti uzastopni plasman na Mundobasket (trenutno je druga, a ne može da padne ispod trećeg mjesta).

Dva kola prije kraja kvalifikacija, Crna Gora je na željenom trećem mjestu, sa istim skorom kao Letonija (6-4), i pobjedom više od Ukrajine (5-5). Ali, ono što je najvažnije, izabranici Zvezdana Mitrovića su u nedjelju veče poslali jasnu poruku – da ne žele da ispuste šansu koja ih se nenadano ukazala.

Na krilima tražene i na kraju dobijene podrške skoro pune „Morače“, Dubljević, Ivanović, Sekulić i drugovi su nadigrali i porazili (71:66) selekciju koja je u glavni grad Crne Gore stigla sa svim evroligaškim igračima, sa Skotijem Vilbekinom na čelu. Izabranici Zvezdana Mitrovića su se, tako, revanširali Turskoj za poraz u Ankari (79:69)...

"Bila je zaista teška i zahtjevna utakmica. Turska ima mnogo snažne, visoke i kvalitetne igrače tako da smo morali dati svoj maksimum. Uz podršku sa tribina, priveli smo utakmicu kraju onako kako smo željeli ", kaže za „Vijesti“ jedan od junaka pobjede protiv Turske, 20-godišnji plej Ognjen Čarapić.

Turska je tri minuta i po prije kraja treće četvrtine vodila osam razlike (53:45), a onda je krenuo preokret, prvo serija od 11:0 (trojka Ivanovića u dvije Dubljevića, uz međusobne asistencije, a onda je Ivanović bio precizan sa linije bacanja). Novom serijom od 6:0, početkom posljednje četvrtine, kada je Ivanović (na kraju najefikasniji sa 21 poenom, četiri trojke) pogodio koš i dodatno bacanje, te Sekulić trojku, Crnoj Gori je donijelo vođstvo od nedostižnih 64:55.

Istina, Turska je u finišu ozbiljno priprijetila na 69:66, ali je onda na scenu stupio Dubljević (MVP meča sa 17 poena i 12 skokova), koji je nakon promašenih slobodnih bacanja Erdena i neiskorišćenog napada (zbog prestrogo dosuđenog nesportskog faula Šehovića) nakon skoka u odbrani stigao u napadu da pogodi i za konačnih 71:66, kada je i počelo veliko slavlje u dvorani...

"Ni kada je Turska vodila osam razlike, nismo se predavali, stručni štab i mi igrači smo vjerovali u preokret. Presudila je naša želja, energija i naravno kvalitet", dodaje Čarapić, koji je u tek trećem meču za senorski tim pokazao zašto predstavlja budućnost naše košarke na mjestu pleja.

Početak meč sa Turskom nije dobro obećavao, mizernih 19 odsto šuta iz igre u prvoj četvrtini su bili za brigu, posebno što naša selekcija u tom perodu nije valorizovala prednost u skoku (15-5). Ipak, od druge dionice su stvari krenule nabolje, a upravo je Čarapić bio pokretačka snaga u drugih deset minuta (u tom periodu je postigao devet od svojih 11 poena).

"Bilo je malo grča na početku utakmice, mislim da je to zbog važnosti meča, kvaliteta protivnika i sjajnog ambijenta u dvorani. A kada se dobije ovako kvalitetan protivnik, naravno da sam zadovoljan. Nadam se biti još puno velikih pobjeda i dobrih igara", skroman je momak koji je meč završio bez promašaja (2-2 za dva, 1-1 za tri, 4-4 bacanja), uz četiri skoka, te igrao odličnu odbranu na Vilbekinu kada se rješavao meč.

U februaru pada odluka, protiv Ukrajine u gostima i Letonije kod kuće.

"Sigurno će biti teško u naredne dvije utakmice. Vjerujem da ih možemo dobiti i ostvariti veliki uspjeh, plasman na Svjetsko prvenstvo", zaključio je Čarapić.

Mitrović: I blizu i daleko

U posljednja dva kola, Crna Gora (6-4), Letonija (6-4) i Ukrajina (5-5) igraju po meč kod kuće i u gostima. Crna Gora gostuje Ukrajini i dočekuje Letoniju, Letonija još igra kod kuće sa Španijom, dok Ukrajina gostuje otpisanoj Sloveniji. I jedna bi pobjeda mogla da bude dovoljna, u slučaju povoljnog raspleta ostalih rezultata, a najlakša kalkulacija je najteža varijanta - obje pobjede...

"Nakon pobjede u Letoniji sve je u našim rukama, ali ta jedna pobjeda što nam fali je i blizu i daleko. Međutim, bez euforije, idemo lagano. Bitno je da momci do februara imaju sjajan periodu u svojim klubovima, da ostanu zdravi, pa da se okupimo u februaru i da napadnemo", rekao je selektor Zvezdan Mitrović.

Mitrović je istakao da je prije meča sa Turskom „cilj bio da se ekipe držimo svog plana igre, bez obzira na kretanje rezultata tokom meča“.

"Da budemo agresivni u odbrani, skoncentrisani na određene stvari, tako je i bilo. Imali smo tajm-aut na minus osam, igrali su malo uhvatili vazduh i u nastavku odigrali sjajno".

Novinarima je odgovorio na pitanja o igri koju su pružili Ivanović i Čarapić.

"Takve partije Nikole Ivanovića se ponavljaju, u Budućnosti i reprezentaciji. Atmosfera u „Morači“ ga nosi, kao da ima neki dodatni impuls, možda i zbog toga što je iz Podgorice. Čarapić je mlad igrač, iskoristio je svoju šansu, odigrao je kvalitetno. To povjerenje koje mu se dalo je maksimalno iskoristio. Ali, ne volim da izdvajam pojedince, ovo je baš bila timska pobjeda", zaključio je Mitrović.