AEM će utvrditi sve uslove za korišćenje isključivih prava

Agencija je od emitera TV Nova M tražila da se izjasni na navode iz prigovora operatera Mtel i Crnogorski Telekom
1410 pregleda 1 komentar(a)
Sa treninga fudbalske reprezentacije, Foto: Savo Prelević
Sa treninga fudbalske reprezentacije, Foto: Savo Prelević

Agencija za elektronske medije (AEM) pokrenula je postupak za utvrđivanje svih relevatnih okolnosti i uslova za dalje korišćenje isključivih prava na prenose utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu u narednom periodu.

Kako je saopšteno, AEM je od emitera TV Nova M tražila da se izjasni na navode iz prigovora operatera Mtel i Crnogorski Telekom.

AEM je, kako se dodaje, tražila od tog emitera da dostavi sve informacije značajne za sagledavanje osnovanosti podnesenih prigovora i posebno mogućnosti da ispunjava uslove za nastavak korišćenja strečenih ekskluzivnih prava u skladu sa zakonom.

Operatori Mtel i Crnogorski Telekom dostavili su AEM-u prigovore na rad emitera TV Nova M i obavijestili da će, zbog nemogućnosti da prihvate njegove komercijalne zahtjeve, iz svoje ponude isključiti taj TV program.

„U prigovorima se dovodi u pitanje dalja mogućnost emitera TV Nova M da u tom slučaju ispunjava zakonske uslove za nastavak korišćenja isključivih prava na prenose utakmica crnogorske, seniorske muške, fudbalske reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje se smatraju događajima od posebnog značaja za javnost u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Zakonom o elektronskim medijima propisano je da emiter ne smije da koristi isključiva prava na način da znatnom dijelu javnosti uskrati mogućnost praćenja događaja koji su od posebnog značaja za javnost.

Dodaje se da je propisano i da emiter ne može ostvariti isključivo pravo prenosa takvog događaja ukoliko ne može da obezbijedi mogućnost praćenja takvog događaja putem direktnog prenosa ili odloženog prenosa na televizijskom programu sa slobodnim pristupom za najmanje 60 odsto stanovništva u Crnoj Gori ili je za praćenje tog programa potrebno dodatno plaćanje.

Poštujući pravo operatora i emitera da slobodno i samostalno definišu svoje međusobne odnose i uslove distribucije TV programa, AEM apeluje na sve strane da se uzdrže od mjera ili odluka, koje će zbog trenutka njihove primjene izazvati štetu značajnom dijelu javnosti i otežati praćenje prenosa događaja od posebnog značaja.

„AEM izražava nadu da će svi subjekti koji su, na direktan ili indirektan način uključeni u taj proces, pokazati odgovornost prema javnosti u Crnoj Gori i neće dozvoliti da ostvarivanje njihovih poslovnih interesa bude po cijenu ugrožavanja interesa javnosti“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: