Golovi koji su šokirali Engleze i noći kada je stadion podrhtavao

Delibašić 2011. postigao protiv Engleza najvažniji gol u istoriji naše reprezentacije, Damjanović donio remi u martu 2013.
1573 pregleda 0 komentar(a)
Delibašić daje gol vrijedan baraža za Euro (2:2, oktobar 2011), Foto: Savo Prelević
Delibašić daje gol vrijedan baraža za Euro (2:2, oktobar 2011), Foto: Savo Prelević

Svi pamte 7. oktobar 2011. i kvalifikacioni meč za Evropsko prvenstvo između Crne Gore i Engleske u Podgorici. Svi pamte i šta se desilo u 91. minutu - centaršut Stefana Savića, gol glavom Andrije Delibašića za 2:2 i delirijum na tribinama.

Bio je to rezultat koji je “sokole” odveo u baraž za Euro. Bez dileme, u pitanju je najvažniji pogodak u istoriji crnogorskog nacionalnog tima.

- Vjerovao sam da možemo da postignemo drugi pogodak, osjećao sam to nakon gola Elsada Zverotića za 2:1. I onda se desio taj napad kada je Simon Vukčević odlučio da promijeni stranu, umjesto na lijevu, loptu je poslao na desnu stranu, gdje je bio Stefan Savić. Čim je centrirao, vidio sam da lopta dolazi gdje treba, krenuo sam glavom, jer nisam smio da propustim takvu priliku - kaže Delibašić za magazin Fudbalskog saveza Crne Gore.

- Slavlje je bilo neopisivo. Sa igračima koji nisu bili u protokolu, sa ljudima iz FSCG, novinarima koji su bili na istoj tribini... Raduje me što mnogi igrači kada pričaju o nastupima za reprezentaciju pominju taj gol i slavlje kao najljepši trenutak. Svi ćemo pamtiti tu utakmicu kao nešto posebno. Ali, nadam da moj gol neće ostati najznačajniji u crnogorskom fudbalu. Jako želim da se to promijeni - ističe Delibašić.

Ništa manje euforično nije bilo ni godinu i po kasnije. Crna Gora i Engleska igrali su za 1. mjesto u grupi, gosti su poveli ranim golom Runija, a onda ih je snašao “pakao” u drugom poluvremenu... Više nego zasluženo izjednačenje donio je Dejan Damjanović u 76. minutu.

Pogodak Damjanovića za 1:1 (mart 2013)

- Lopta se odjednom pojavila ispred mene i nakon tri odbijanja sam je bukvalno ugurao u mrežu. Taj momenat, to oduševljenje, podrhtavanje stadiona i tla pod nogama, nikada neću zaboraviti. Sve to je fantastična uspomena koja je, uz onu vezanu za prvi duel sa Engleskom u Podgorici, najljepša koju sam doživio tokom fudbalske karijere - rekao je Damjanović.

Podsjetio se i kako je Crna Gora nadigrala Albion tog 26. marta 2013.

- Mislim da niko nikada nije “ubio” Engleze kao mi u drugom poluvremenu. Sjećam se Ašlija Kola koji je dozivao saigrače i molio za pomoć. Bukvalno im nismo dali da izađu iz kaznenog prostora. Imali smo dosta dobrih izdanja, ali mislim da je to drugo poluvrijeme najbolja partija Crne Gore ikada - naveo je Damjanović.

Bonus video: