Ko će biti prvi strijelac Evrope: Samo Mbape parira Mesiju

Mesi je bio nejefikasniji u Evropi u posljednje dvije godine i na dobrom putu da ostvari i takav “het-trik” - da treću sezonu zaredom bude najbolji strijelac Starog kontinenta
2338 pregleda 0 komentar(a)
Mbape i Mesi
Mbape i Mesi

Čudesnim het-trikom u nedjelju veče protiv Betisa na “Viljamarinu”, kojim je čak i protivničke navijače natjerao da mu aplaudiraju, Lionel Mesi je izazvao rivale da konkretnije uđu u trku za Zlatnu kopačku, nagradu koju dobija najbolji strijelac u Evropi.

Argentinac je bio najbolji golgeter u evropskim ligama čak pet puta u posljednjih deset sezona, dva više od Ronalda, tri više od saigrača Luisa Suaresa.

Mesi je bio nejefikasniji u Evropi u posljednje dvije godine i na dobrom putu da ostvari i takav “het-trik” - da treću sezonu zaredom bude najbolji strijelac Starog kontinenta.

U sezoni 2016/17. Mesi je postigao 37 pogodaka, prošle 34, a sada je već na brojci od 29...

Kako stvari stoje, Mesi će najveću konkurenciju imati u Kilijanu Mbapeu, jednom od najboljih igrača današnjice, koji je ove sezone u dresu Pari Sen Žermena u francuskoj Ligi 1 bio strijelac 26 puta.

Na 10 kola prije kraja šampionata, Mesi ima 58 bodova, šest više od francuskog asa, a čak 16 od Fabija Kvaljarele, veterana i najboljeg strijelca Serije A (napadač Sampdorije je do sada dao 21 gol).

U trci za Zlatnu kopačku, golovi u najjačim evropskim ligama boduju se sa po maksimalna dva boda. Kristijano Ronaldo je do sada pogodio 19 puta (ima 38 bodova), baš kao i Milanov napadač Kšištof Pjontek. Jedan manje od fudbalera Juventusa, odnosno Milana, postigao je Serhio Aguero iz Mančester sitija, najbolji strijelac Premijer lige...

Mesi je i fudbaler koji je dao najviše ligaških golova u jednoj takmičarskoj sezoni - 2011/12. je brojao do 50, a godinu kasnije se zaustavio na brojci 46. Ronaldo je, na primjer, u sezoni 2014/15. dao 48 golova za Real Madrid, a dobitnik Zlatne kopačke iz 2016. Luis Suares je te sezone bio strijelac 40 pogodaka.

50 golova u sezoni 2011/12. postigao je Lionel Mesi, kada je takođe osvojio Zlatnu kopačku. Barselonin as je ove sezone, na 10 kola prije kraja, na brojci od 29 pogodaka, a upisao je i 12 asistencija

Bonus video: