Savić poručio Englezima: Mnogo ste jaki, ali smo "komplikovani" za vas

Stefan Savić, jedini crnogorski fudbaler koji je odigrao sva četiri meča protiv Engleza, u intervjuu za list “San” govorio je o reprezentaciji Gordog Albiona, o sjutrašnjoj utakmici, o engleskim napadačima, o svom iskustvu u Mančester sitiju
5682 pregleda 3 komentar(a)
Savić protiv Engleza Taunsenda na meču na “Vembliju” oktobra 2013., Foto: Savo Prelević
Savić protiv Engleza Taunsenda na meču na “Vembliju” oktobra 2013., Foto: Savo Prelević

Stefan Savić jedini je crnogorski fudbaler koji je odigrao sva četiri meča protiv Gordog Albiona.

Epski remi na “Vembliju” u oktobru 2010. bio je jedan od prvih velikih mečeva u dresu reprezentacije tada 19-godišnjeg defanzivca Partizana, a kada je Gordi Albion godinu kasnije došao u Podgoricu, u još jednom istorijskom remiju (2:2), Savić je već bio evropski poznati fudbaler, prvotimac Mančester sitija.

Dvije utakmice protiv Engleske u narednom ciklusu kvalifikacija, marta 2013. pod Goricom (1:1) i oktobra iste godine na Vembliju (pobjeda domaćina 4:1) Savić je dočekao kao fudbaler Fiorentine.

Sjutra, u petoj utakmici Crne Gore protiv zemlje iz kolijevke fudbala, defanzivac Atletiko Madrida sa kapitenskom trakom predvodiće svoje saigrače u pokušaju da naprave novi podvig protiv jedne od najboljih evropskih reprezentacija.

Savić, nekadašnji igrač Sitija, posebno je interesantan engleskim medijima pred novo gostovanje selekcije “tri lava” u Podgorici - u opširnom intervjuu za londonski list “San”, govorio je o šansama Crne Gore, o svom periodu u Sitiju, o mladim i moćnim engleskim napadačima...

- Očigledno je da smo vam komplikovan protivnik - kazao je Savić, aludirajući na tri remija i samo jednu pobjedu Engleza protiv Crne Gore.

- Ponovo smo autsajderi, ali moramo da vjerujemo, i vjerujemo, da možemo da ostvarimo pozitivan rezultat. Prije devet godina Savić se “borio” sa Vejnom Runijem, Ešlijem Jangom, Danijem Velbekom, njihovo mjesto sada su zauzeli neki novi, “opasni” klinci... Kakva je razlika između sadašnje i generacija Engleza protiv koje je Crna Gora igrala 2010, 2011. i 2013, bilo je pitanje za Savića.

- Igrao sam sva četiri meča protiv Engleske. Možda ste ranije imali veće zvijezde u timu - Runija, Terija, Lamparda, Džerarda - ali sada bolje djelujete kao tim. Mislim da je ovo bolja reprezentacija Engleske nego prethodne protiv kojih smo igrali.

Englezi su impresiononirali Savića na Svjetskom prvenstvu.

- Niko nije očekivao takav rezultat, takve utakmice. Engleska je napravila veliki pomak, sa mnogo mladih igrača koji su, međutim, dovoljno iskusni jer igraju u najvećim klubovima u Premijer ligi. Engleska je, bez sumnje, jedna od najboljih ekipa u Evropi, i mislim da će biti još bolja u godinama koje dolaze, da će imati šansu da osvoji neku veliku titulu - kazao je Savić.

Upitan koji su najbolji engleski fudbaleri, Savić je odgovorio:

- Kejn, Sterling i Rašford. Mladi su, ali imaju ogromnu klasu i mnogo velikih utakmica u nogama. Harija Kejna, napadača Totenhema, Savić je opisao kao jednog od “najboljih fudbalera na svijetu”.

- Već pet godina je na vrhu. Fudblaski svijet ne priča o njemu koliko bi trebalo, samo zbog toga što ne igra u većem klubu od Totenhema. Ali, mi koji smo direktno uključeni u fudbal, koji gledamo utakmice, igramo protiv njega, apsolutno smo svjesni da je u pitanju jedan od najboljih igrača na svijetu - kazao je Savić. Rahim Sterling, napadač Sitija, nije daleko...

- Gvardiolin stil fudbala mu perfektno odgovara. Radi odličan posao u Sitiju, igra sjajno. Svi engleski fudbaleri igraju dobro i mnogo je teško pronaći neku slabost u reprezentaciji Engleske - zaključio je Savić.

Bio sam najmlađi igrač šampionske ekipe Sitija, nezaboravno iskustvo

Direktno iz Partizana, 2011. godine, Stefan Savić se preselio u moćni Mančester siti, koji je te sezone osvojio titulu šampiona u nezaboravnoj trci sa Mančester junajtedom, golovima Džeka i Aguera u sudijskoj nadoknadi posljednjeg kola.

Stefan SavićSavić na predstavljanju u Mančester sitiju, ljeta 2011.

Savić nije bio samo epizodista...

- Bio je to sjajan period. Doći u Premijer ligu direktno iz Partizana, iz srpske lige, je veliki korak, velika promjena. Mislim da sam bio najmlađi igrač u timu koji je imao mnogo zvijezda. Osvojili smo titulu, nakon dugo vremena. Odigrao sam oko 20 utakmica, što je veliko iskustvo za tako mladog fudbalera. Ostvario sam veliki napredak igrajući utakmice u Engleskoj, takođe i trenirajući sa takvim igračima - kazao je Savić za “San”.

Govoreći o sadašnjoj generaciji Sitija, Savić smatra da je njegov bivši tim favorit za osvajanje Premijer lige i Lige šampiona.

- Problem je što Siti kao klub još nema dovoljno iskustva u Ligi šampiona, nikad nisu igrali polufinale ili finale. Ali, ove sezone igraju sjajno i sigurno su među favoritima.

Bonus video: